ΑΘΗΝΑ
01:28
|
07.07.2024
Φωτιές ανάβουν οι έρευνες και οι κατηγορίες διαφθοράς μετά την αποπομπή της «Διαμεσολαβήτριας της Δημοκρατίας» με εντολή προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο πιθανοί παράγοντες φαίνεται πως απέβησαν μοιραίοι για την αποπομπή της «Διαμεσολαβήτριας της Δημοκρατίας» και Συνηγόρου του Πολίτη Νότιας Αφρικής, Μπουσισίουε Μιχουεμπάνε: Η μεροληπτική στάση της και οι σχέσεις της με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Τζέικομπ Ζούμα που κατηγορείται για διαφθορά και η απόφασή της να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του νυν ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα.

Busisiwe Mkhwebane: The corruption fighter surrounded by scandal - BBC News

Ο Πρόεδρος την απάλλαξε σήμερα από τα καθήκοντα της Διαμεσολαβήτριας της Δημοκρατίας, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η 52χρονη Μπουσισίουε Μιχουεμπάνε είχε διοριστεί στη θέση αυτή από τον πρώην πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, στον οποίο θεωρείται φίλα προσκείμενη και κατηγορείται για μεροληψία υπέρ του. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά της και τον Μάιο το κοινοβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία για την καθαίρεσή της.

Η απόφαση του προέδρου Ραμαφόζα ισχύει από σήμερα και «μέχρι να αποφανθεί το κοινοβούλιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Χθες η Μιχουεμπάνε ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του Ραμαφόζα ο οποίος φέρεται ότι απέκρυψε από τις αρχές ότι το 2020 έγινε διάρρηξη σε ένα από τα σπίτια του και οι δράστες βρήκαν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό (περίπου 3,8 εκατομμύρια ευρώ) κρυμμένο στα έπιπλα. Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Άρθουρ Φρέιζερ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος πλήρωσε τους διαρρήκτες για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους.

Ζητούν την παραίτηση του Ραμαφόσα

Σήμερα ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ηγέτης του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Ραμαφόσα αντιμετώπισε τα «καταιγιστικά πυρά» βουλευτών της αντιπολίτευσης που απαίτησαν την παραίτησή του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του μεταξύ άλλων και για διαφθορά με αφορμή τις πληροφορίες περί κλοπής 3,5 εκατ. δολαρίων από το σπίτι του.

Εκείνος πάντως προσπάθησε να ρίξει το βάρος στην καταπολέμηση της ακρίβειας,του πληθωρισμού και της φτώχειας κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους πως αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η κυβερνητική ατζέντα ανανέωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία και Ιράν οριστικοποιούν την ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών

Συνελήφθη ένας 44χρονος για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό

34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Η έξυπνη Λεπέν και η AfD: Όχι τόσο κοντά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα