ΑΘΗΝΑ
04:21
|
12.10.2024
Ο τετράστερος στρατηγός που ηγήθηκε του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν φέρεται πως δρούσε ως λομπίστας του Κατάρ εν κρυπτώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ίδρυμα πολιτικών μελετών Brookings Institution «γράφει» Ιστορία στις ΗΠΑ από το 1916 ως το πρώτο ίδρυμα του είδους με τη φιλοδοξία να γίνει «ο πρώτος ιδιωτικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανάλυση ζητημάτων δημόσιας πολιτικής σε εθνικό επίπεδο».Έκτοτε εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» σημαντικής επιρροής των ΗΠΑ και σε έναν πολιτικό οργανισμό που σχετίζεται στενά με τα δύο κόμματα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στις ΗΠΑ αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης. Σήμερα λοιπόν,

Σήμερα ωστόσο μαζεύτηκαν αρκετά μαύρα σύννεφα στην κορυφή της πυραμίδας διοίκησης του ιδρύματος Μπρούκινγκς καθώς ο πρόεδρός του, ο ε.α. τετράστερος στρατηγός των πεζοναυτών, Τζον Άλεν, τέθηκε από τις 8/6 σε «διαθεσιμότητα» με αφορμή ομοσπονδιακή έρευνα σε βάρος του με το ερωτηματικό του «ξένου πράκτορα»: της άσκησης δηλαδή καθηκόντων λομπίστα για λογαριασμό ξένης χώρας, εν προκειμένω του Κατάρ.

Προηγήθηκε την Τρίτη,7/6 εκτενές ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΡ στο οποίο αναφερόταν πως η έρευνα του FBI σε ηλεκτρονικά αρχεία του ε.α. στρατηγού (που βρισκόταν στο τιμόνι του ιδρύματος από το 2017) ήταν τμήμα μίας ευρύτερης έρευνας για τον ρόλο του ως «παράνομου λομπίστα» εκ μέρους του εμιράτου του Κατάρ (με το αζημιώτο…).

Στην έρευνα του FBI καταγράφεται πως είχε προηγηθεί ένταλμα σύλληψης πάνω σε σημαντικές μαρτυρίες που έδειχναν πως ο στρατηγός Άλεν (που ηγήθηκε του αμερικανικού στρατού κατά την πολυετή στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν) εν γνώση του παραβίασε το ρόλο περί «ξένου πράκτορα» (εν προκειμένω το θέμα αφορά την προώθηση συμφερόντων ξένου κράτους και όχι ξένων μυστικών υπηρεσιών). Φαίνεται επίσης πως ο ε.α. στρατηγός έκανε «ψευδείς δηλώσεις» ή απέκρυπτε ενοχοποιητικά έγγραφα που αφορούσαν τις πιθανώς επιλήψιμες δραστηριότητές του.

Σύμφωνα πάντως με σημερινό δημοσίευμα της Washington Post, ο στρατηγός Άλεν φέρεται πως προωθούσε μυστικά τα συμφέροντα του Κατάρ μειώνοντας, επί κυβέρνησης Προέδρου Τραμπ, την κριτική σε βάρος του εμιράτου ειδικά κατά την τεταμένη περίοδο του 2017 όταν οι περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, κ.α.) του επέβαλαν κυρώσεις κατηγορώντας το Εμιράτο μεταξύ άλλων ότι υποστήριζε φανατικούς ισλαμιστές και αναμιγνύεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Προς το παρόν ο ε.α. στρατηγός Άλεν, που αρνείται πως έχει προβεί σε επιλήψιμες ενέργειες, δεν έχει κατηγορηθεί για ποινικά κολάσιμες πράξεις.  Το ΔΣ του ιδρύματος Brookings ωστόσο πήρε εγκαίρως αποστάσεις από τον ε.α. στρατηγό βάζοντας στη θέση του προσωρινά τον αντιπρόεδρο του ιδρύματος Τεντ Γκέιερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ανδρουλάκης, λέει, δεν έχει το αλάθητο του Πάπα…

Δεν θα μείνει στα λόγια, είπε απόψε ο Ανδρουλάκης σε Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ

Με τη βούλα Ερντογάν η συμφωνία σερβο-τουρκικής συνεργασίας σε αμυντική βιομηχανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα