ΑΘΗΝΑ
01:45
|
19.04.2024
Αποχώρησαν τέσσερις υπουργοί από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αιχμές για την άρση του βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε, χθες Τετάρτη, η τετρακομματική κυβέρνηση συνεργασίας στην Βουλγαρία, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος Λαός», Σλάβι Τριφόνοφ, ότι αποσύρει τους τέσσερις υπουργούς του από την κυβέρνηση, έξι μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό της.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην έτσι κι αλλιώς εύθραυστη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο συμμετέχουν ακόμα ο νικητής των τελευταίων εκλογών, το κόμμα «Συνεχίζοντας την Αλλαγή», η Δημοκρατική Βουλγαρία και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πολιτικοί χώροι με διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα όπως η παροχή όπλων στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας κ.ά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τριφόνοφ, ανεβάζοντας τους τόνους ενάντια στον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ και τον υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, η απόσυρση των υπουργών του από την κυβέρνηση σχετίζεται με τον νέο προϋπολογισμό και τα ζητήματα που αφορούν την γειτονική Βόρεια Μακεδονία.

Ο Βούλγαρος πολιτικός και πρώην σόουμαν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ για εθνική προδοσία, αναφερόμενος στην δέσμευσή του πως θα άρει το βέτο της Σόφιας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., παρόλο που, όπως υποστήριξε, η συντριπτική πλειοψηφία των Βούλγαρων, ανησυχεί για το κατά πόσο η χώρα τηρεί τη συμφωνία καλής γειτονίας.

Ο Τριφόνοφ δήλωσε επίσης ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν τον πληθωρισμό και αναρωτήθηκε «πού είναι η καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος» και «η αποκάλυψη των συστημάτων διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης».

Τα τρία κόμματα που παραμένουν στον συνασπισμό θα έχουν πλέον 109 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι τους λείπουν 12 βουλευτές για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε αυτή την περίπτωση είναι πολλές φορές καλύτερη από μια κυβέρνηση στην οποία προσπαθούν να εκβιάσουν για επιπλέον χρήματα, οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις σταματούν, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σταματούν» ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στα όσα είπε ο Πέκοφ.

Η Δημοκρατική Βουλγαρία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι η χώρα δεν χρειάζεται χάος και νέες εκλογές. Η αποχώρηση του Τριφώνοφ, ωστόσο, εγείρει την προοπτική επιστροφής στο πολιτικό αδιέξοδο στη βαλκανική χώρα, η οποία πέρασε από τρεις γενικές εκλογές το 2021.

Με πληροφορίες από Politico, Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα