Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό AirPressure.info και δημοσιεύθηκε σήμερα, αποκαλύπτει την κλίμακα της ισραηλινής παρουσίας στον ουρανό του Λιβάνου, με τουλάχιστον 22.000 υπερπτήσεις να έχουν καταγραφεί μόνο τα τελευταία 15 χρόνια.
Σύμφωνα με την έρευνα, ισραηλινά αεροπλάνα πετούσαν στον ουρανό του Λιβάνου για συνολικά 8,5 από τα τελευταία 15 χρόνια. Λίγες από τις εναέριες επιδρομές είναι σύντομες, με πολλές να διαρκούν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες και 35 λεπτά. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιούνται με τα πιο προηγμένα τεχνικά μαχητικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη επιτήρησης στον κόσμο, τα οποία οι βασικές άμυνες εδάφους του Λιβάνου δεν μπορούν να συναγωνιστούν.
Οι χάρτες των διαδρομών πτήσης που ακολουθούν τα ισραηλινά αεροσκάφη αποκαλύπτουν ότι οι πτήσεις συγκεντρώνονται στο νότο, όπου φαίνεται να ακολουθούν καθορισμένες διαδρομές. Η Βηρυτός είναι επίσης συχνός προορισμός, όπως και περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας και πιο κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Ο Λόρενς Αμπού Χαμντάν, συντάκτης της έρευνας, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη στο είδος της, ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτες, η τακτική έκθεση σε υπερπτήσεις από πολεμικά αεροσκάφη είχε επηρεάσει τους κατοίκους. Το AirPressure.info έχει συγκεντρώσει 11 έρευνες από επιστημονικά περιοδικά που περιγράφουν λεπτομερώς τις οξείες φυσιολογικές επιπτώσεις του θορύβου των αεροσκαφών, με συμπτώματα που κυμαίνονται από υπέρταση έως μειωμένη κυκλοφορία του αίματος και ψυχοσωματικούς πόνους.
Ίσως λιγότερο κατανοητή είναι η ψυχολογική επίδραση της κυριαρχίας ξένων πολεμικών αεροσκαφών στους ουρανούς πάνω από έναν άμαχο πληθυσμό. Συχνά πετούν σε χαμηλά υψόμετρα που προκαλούν ανησυχία και πανικό.
«Αυτό που σκοπεύω να παρουσιάσω είναι ένα συσσωρευμένο γεγονός, ένα εκτεταμένο έγκλημα που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 15 χρόνια», είπε ο Αμπού Χαμντάν.
«Αλλά στην πραγματικότητα αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως μια ατμόσφαιρα βίας. Έχει επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου, και γι’ αυτό έχει τη δυνατότητα να αγνοηθεί, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται πλέον. Γιατί ένας πληθυσμός να ζει υπό μαζική αδιάκριτη επιτήρηση και να ζει κάτω από έναν εχθρικό ουρανό… στο βαθμό που αυτό ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή».
Οι αριθμοί έχουν συγκεντρωθεί από 243 επιστολές που απέστειλε ο Λίβανος στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες συχνά περιλάμβαναν στοιχεία που παρείχαν η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, μια ειρηνευτική αποστολή και ο λιβανέζικος στρατός.
Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια προσλήφθηκαν ερευνητές ώστε να παρακολουθούν τον ουρανό και να καταγράφουν εικόνες ισραηλινών αεροσκαφών. «Αυτά τα βίντεο καταγράφουν τους απειλητικούς ήχους και τις εικόνες των ισραηλινών στρατιωτικών αεροσκαφών, καθώς και τη συζήτηση μεταξύ πολιτών και κατοίκων που μιλούν για το τι συμβαίνει από πάνω τους», δήλωσε ο Αμπού Χαμντάν.
Το Ισραήλ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι εναέριες επιδρομές του στον Λίβανο είναι απαραίτητες για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τη σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον ουρανό του Λιβάνου για να βομβαρδίσει στόχους στη Συρία που συνδέονται με το Ιράν, τον βασικό υποστηρικτή της Χεζμπολάχ.
Η ισραηλινή αεροπορία διαθέτει μερικές από τις πιο ισχυρές δυνατότητες επιτήρησης στον κόσμο, και οι φόβοι ότι οι επικοινωνίες των πολιτών αναχαιτίζονται τακτικά από τα αεροσκάφη παρακολούθησης του Ισραήλ έχουν εκφραστεί τακτικά.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ τεχνικά έχουν παραμείνει σε πόλεμο από το τέλος δεκαετιών εμφυλίου πολέμου και την αποχώρηση του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο το 2000. Το τελευταίο παρατεταμένο κύμα βίας ήταν ένας πόλεμος διάρκειας ενός μήνα μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.