ΑΘΗΝΑ
16:41
|
20.09.2024
Η διετής θητείας της Μοζαμβίκης, του Ισημερινού, της Ελβετίας, της Μάλτας και της Ιαπωνίας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελβετία, η Ιαπωνία, ο Ισημερινός, η Μάλτα και η Μοζαμβίκη εξελέγησαν σήμερα από την πλειοψηφία μελών της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να έχουν διετή θητεία μεταξύ των μη μόνιμων μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η διετής θητείας των χωρών αυτών αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η διαδικασία είχε τυπικό χαρακτήρα, αφού δεν υπήρχαν περισσότερες από πέντε υποψηφιότητες. Οι πέντε χώρες θα αντικαταστήσουν την Ινδία, την Ιρλανδία, την Κένυα, το Μεξικό και τη Νορβηγία.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη γεωγραφική εκπροσώπηση, οι έδρες κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες. Ωστόσο, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν αντίπαλο από το γκρουπ τους, πρέπει να εξασφαλίσουν υποστήριξη μεγαλύτερη των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.

Για την ιστορία, τις περισσότερες ψήφους πήρε η Μοζαμβίκη (192), ακολούθησε ο Ισημερινός με 190 ψήφους, η Ελβετία (187 ψήφους), η Μάλτα 185 και η Ιαπωνία με 184.

Μοζαμβίκη, Ισημερινός, Ιαπωνία, Ελβετία και Μάλτα θα είναι τα πέντε νέα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών που μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης βίας. Έχει πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα βέτο: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και την Γαλλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Αναβάλλεται για λίγο η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα