Την αμέριστη στήριξή του στη Ρωσία, χάρη στη στρατιωτική επέμβαση της οποίας στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2015 ηττήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι τζιχαντιστές και άλλοι αντικαθεστωτικοί, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία αναπαράγεται ολόκληρη από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA.
Ο Σύρος ηγέτης τόνισε πως η χώρα του στηρίζει και την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία «και σε ένδειξη πίστης και αφοσίωσης αλλά και για την διεθνή ισορροπία δυνάμεων» κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «ληστεία διεθνούς κλίμακας».
«Μπορούμε να δούμε την Ρωσία από δύο οπτικές γωνίες: Η πρώτη είναι πως είναι σύμμαχός μας και εάν ο σύμμαχός μας θριαμβεύει στο πεδίο της μάχης ή ενισχύεται η πολιτική του θέση, τότε αυτό είναι και για εμάς νίκη. Από μία άλλη οπτική γωνία, η σημερινή ισχύς της Ρωσίας συνιστά μία αποκατάσταση, έστω και μερική, της διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων. Αυτό έχει επίδραση σε μικρότερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας» τόνισε ο Μπασάρ Άσαντ.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των ΗΠΑ έκανε εκτενή αναφορά στην εργαλειοποίηση του δολαρίου ως μέσου οικονομικής επιβολής των συμφερόντων της Ουάσιγκτον σε βάρος άλλων χωρών.
«Ναι, τελούμε υπό καθεστώς κυρώσεων αλλά πολλές από τις βασικές μας ανάγκες δεν εξαρτώνται από τις αγορές δυτικών χωρών. Έχουμε κόψει τις σχέσεις με αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της Συρίας υποστηρίζοντας ότι η χώρα του καλύπτει τις βασικές της ανάγκες «χωρίς την άδεια των ΗΠΑ».
Αναφέρθηκε ακόμη και στις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας παρατηρώντας ότι το εμπόριο ανάμεσα στη Μόσχα και τις πρωτεύουσες χωρών που αρνούνται να υιοθετήσουν τις δυτικές κυρώσεις έχει ανθήσει.
«Το εμπόριο με ρούβλια και γουάν έχει αυξηθεί πάνω από 1.000% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες ενώ οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν 25 φορές περισσότερο μεταξύ του Μάη του 2021 και του Μάη του 2022» είπε ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ παραδέχθηκε στη συνέχεια πως η χώρα του είναι η τρίτη κατά σειρά με τις ισχυρότερες δυτικές κυρώσεις που προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του συριακού λαού.
Τόνισε ότι εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων η προσπάθεια ανοικοδόμησης της Συρίας καθυστερεί αλλά πρόσθεσε πως αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες από αραβικές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν διερευνώντας τρόπους αποφυγής των δυτικών κυρώσεων.