Συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταλλωρύχων σε ορεινή, απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Περού είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη. Οι ομάδες βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά τα κοιτάσματα της περιοχής σε ορυκτό πλούτο.
«Έχουμε δεκατέσσερις μεταλλωρύχους νεκρούς, όλους άνδρες, μετά τις συγκρούσεις που άρχισαν το σαββατοκύριακο στην περιοχή Άτικο», 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Τα πτώματα βρίσκονται (σε νεκροτομείο) στην Αρεκίπα, αρχικά βρέθηκαν επτά και κατόπιν άλλα επτά σε χαράδρα βάθους εβδομήντα μέτρων», πρόσθεσε.
Αν και οι συγκρούσεις ξέσπασαν το σαββατοκύριακο, οι αρχές δεν ενημερώθηκαν παρά χθες, καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη. Οι συγκρούσεις τέτοιου είδους είναι συχνές σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η παρουσία του περουβιανού κράτους είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Μια εισαγγελέας στην Αρεκίπα, η Μαρία Λοσάδα, επιβεβαίωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τον θάνατο 14 μεταλλωρύχων και ανακοίνωσε τη σύλληψη 31 προσώπων και την κατάσχεση πυροβόλων όπλων.
Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν δύο ομάδες μεταλλωρύχων, που εργάζονταν σε σχετικά μικρές δομές, καθώς «αλληλοκατηγορούνταν για καταπάτηση» κοιτασμάτων σε τομείς εκμετάλλευσης που «δεν είναι ακόμη σαφώς καθορισμένοι», εξήγησε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΜΚΟ CooperAction, ο Χοσέ δε Ετσάβε.
Το Περού, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από επενδύσεις εξόρυξης αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εκτονώσει τις διαμαρτυρίες που πλήττουν τη βιομηχανία και μειώνουν την παραγωγή, είπαν αναλυτές και στελέχη. Το 2021, κατά τα επίσημα στοιχεία, το Περού παρήγαγε 96,6 τόνους χρυσού, τη μεγαλύτερη ποσότητα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Οι κοινωνικές συγκρούσεις έχουν αυξηθεί στην περιοχή των Άνδεων τον περασμένο χρόνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, με ένα κύμα διαμαρτυριών κατά των ορυχείων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας που σταμάτησε την παραγωγή στο τεράστιο κοίτασμα χαλκού «Λας Μπάμπας».
Το μεταλλείο Λας Μπάμπας στην περιοχή Απουρίμακ των Άνδεων, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει η κινεζική επιχείρηση MMG, αντιστοιχεί σχεδόν το 15% της εθνικής παραγωγής χαλκού. Η αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας του πλήττει περίπου 8.000 εργαζομένους.
Με τις παγκόσμιες τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της υψηλής ζήτησης, αυτές οι συγκρούσεις απειλούν έναν αγωγό εξόρυξης, μια επένδυση περίπου 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσαν να σταματήσουν τα μελλοντικά έργα που αναμένονται από την επενδυτική τράπεζα RBC και αποτελούν το 12% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού τα επόμενα χρόνια.
“Χωρίς έργα παγκόσμιας κλάσης στον ορίζοντα, οι προοπτικές για τη διατήρηση της παραγωγής δεν είναι καλές”, δήλωσε ο Γκονζάλο Ταμάγιο, αναλυτής στη Macroconsult και πρώην υπουργός ορυχείων και ενέργειας του Περού.
Οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως σε φτωχές περιοχές των Άνδεων, όπου οι κοινότητες αισθάνονται ότι παρακάμπτονται από τον τεράστιο ορυκτό πλούτο κάτω από τα εδάφη τους και γι’ αυτό τον λόγο έχουν αρχίσει να εξεγείρονται. Οι διαδηλωτές εμψυχώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Καστίγιο που κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να αναδιανείμει τον εξορυκτικό πλούτο της χώρας.