ΑΘΗΝΑ
16:03
|
01.05.2024
Νωρίτερα, το Ιράν απενεργοποίησε 27 κάμερες παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει η ΙΑΕΑ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως αντίδραση στο ψήφισμα-μομφή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατά του Ιράν, η Τεχεράνη πρόκειται να επιταχύνει την παραγωγή και εγκατάσταση φυγοκεντρικών μηχανών IR-6, IR-4 και IR-2, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ISNA. 

Την Τετάρτη, το Ιράν είχε επίσης ανακοινώσει την αποσύνδεση δύο συσκευών παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), αναμένοντας την ψήφιση του ψηφίσματος.

Το ISNA αναφέρει επίσης ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε την ΙΑΕΑ για τις αποφάσεις της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε σήμερα το Ιράν ότι θα μπορούσε να απομονωθεί περαιτέρω πολιτικά και οικονομικά εάν δεν συνεργαστεί με την το πυρηνικό παρατηρητήριο του ΟΗΕ.

«Το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και να παράσχει τεχνικά αξιόπιστες πληροφορίες ως απάντηση στα ερωτήματα της ΙΑΕΑ, που είναι ο μόνος τρόπος για να αφαιρεθούν αυτά τα ζητήματα διασφαλίσεων από την ατζέντα του διοικητικού συμβουλίου», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, το Ισραήλ και άλλες χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συντριπτική υιοθέτηση του ψηφίσματος την Τετάρτη.

«Εμείς, οι Κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο των Διοικητών της ΙΑΕΑ που ανταποκρίνεται στην ανεπαρκή συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ …» ανέφερε κοινή δήλωση μετά την ψηφοφορία. «Η συντριπτική πλειοψηφία στο Συμβούλιο των Διοικητών της ΙΑΕΑ στέλνει σήμερα ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις διασφαλίσεων και να παράσχει τεχνικά αξιόπιστες διευκρινίσεις για εκκρεμή ζητήματα διασφαλίσεων».

Από τα 35 κράτη-μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα 30 ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Η Ινδία, η Λιβύη και το Πακιστάν απείχαν, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά.

Το ψήφισμα καλούσε το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ χωρίς καθυστέρηση και εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» για την αποτυχία του Ιράν να ικανοποιήσει τον οργανισμό σχετικά με ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες. Το ζήτημα είχε υπογραμμιστεί την προηγούμενη εβδομάδα σε έκθεση του γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν ότι δεν θέλουν να κλιμακωθεί η κατάσταση με το Ιράν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε ότι οι συνομιλίες με στόχο την αναβίωση του JCPOA θα πρέπει να παραμείνουν χωριστές από τις διασφαλίσεις και το ζήτημα της παρακολούθησης της ΙΑΕΑ που οδήγησε στο ψήφισμα.

Νωρίτερα, το Ιράν αντέδρασε απενεργοποιώντας 27 κάμερες παρακολούθησης που είχε εγκαταστήσει η ΙΑΕΑ στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα