ΑΘΗΝΑ
09:56
|
06.07.2022
Μαρία Παντίσκα: «Τι έκαναν οι Γερμανοί στους Έλληνες». Η Ελένη Σφουντούρη αφηγείται όλα όσα έζησε εκείνη την ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου 1944 έγινε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της παγκόσμιας ιστορίας. Οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας πυρπόλησαν το Δίστομο και εκτέλεσαν 218 ανθρώπους (114 γυναίκες και 104 άνδρες). Ανάμεσα στους νεκρούς, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Στο Δίστομο υπάρχει και λειτουργεί Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού που βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης. Διαμορφώθηκε το 2005, στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Στην είσοδο δεσπόζει η φωτογραφία της Διστομίτισας Μαρίας Παντίσκα (απεβίωσε στις 16/3/2009 σε ηλικία 84 ετών), διάσημης από τη δημοσίευσή της στο περιοδικό LIFE, αρ. τ. 10 στις 27-11-1944 με τίτλο: «Τι έκαναν οι Γερμανοί στους Έλληνες».

Η Ελένης Σφουντούρη είχε την τύχη να επιζήσει: «Πήδηξα από το παράθυρο της κουζίνας του σπιτιού μου. Φοβήθηκα πάρα πολύ επειδή ήταν άγριος αυτός ο Γερμανός και επιτέθηκε στον πατέρα μου αμέσως μόλις μπήκε μέσα και δεν μπορούσα να το υποφέρω, να βλέπω τέτοια σκηνή, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο». Με αφορμή τη μαύρη επέτειο αναδημοσιεύουμε την αφήγηση της Ελένης Σφουντούρη στο Euronews.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός 15χρονος πρόσφυγας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Νύχτα έντασης στα Εξάρχεια και έφοδος αστυνομίας σε μπαρ

Πύργος: Σε εξέλιξη η φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κορυφή

Γκαζάκια κατά του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα