ΑΘΗΝΑ
11:28
|
06.05.2024
Ενάμισι χρόνο μετά τα αιματηρά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου του 2021, η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή προχώρησε χθες Πέμπτη σε μια πρώτη παρουσίαση των συμπερασμάτων της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενάμισι χρόνο μετά τα αιματηρά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου του 2021, στο Καπιτώλιο, η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προχώρησε χθες Πέμπτη σε μια πρώτη παρουσίαση των συμπερασμάτων της, κάνοντας λόγο για μια συνωμοσία που εξύφανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η έφοδος στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο αποτέλεσε την κορύφωση μιας απόπειρας πραξικοπήματος στην καρδιά της οποίας βρίσκονταν ο Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία, απεφάνθη η Επιτροπή κατηγορώντας ευθέως τον πρώην πρόεδρο πως «ενθάρρυνε» την επίθεση στην έδρα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε η Ρεπουμπλικανή αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Λιζ Τσένι, ο Τραμπ ήταν εκείνος που «άναψε τη φλόγα αυτής της επίθεσης», ενώ ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, Μπένι Τόμσον, έκανε λόγο για «κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος». «Δεν μπορούμε να κρύψουμε όσα έγιναν κάτω από το χαλί», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος τόνισε πως μιλά όχι ως Δημοκρατικός, αλλά ως ένας Αμερικανός που ορκίστηκε να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, το οποίο «δεν προστατεύει μόνο τους Δημοκρατικούς, ούτε μόνο τους Ρεπουμπλικάνους, μας προστατεύει όλους». «Η δημοκρατία μας παραμένει σε κίνδυνο», καθώς «η συνωμοσία για να ανατραπεί η βούληση του λαού δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε.

Κόλαφος οι καταθέσεις και τα βίντεο

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των συμπερασμάτων της Επιτροπής, που έγινε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, προβλήθηκαν βίντεο που δεν είχαν μεταδοθεί ποτέ έως τώρα, και δόθηκαν στη δημοσιότητα καταθέσεις που σύμφωνα με την επιτροπή αποδεικνύουν πως διεξήχθη εσκεμμένη εκστρατεία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων προβλήθηκαν πλάνα από την κατάθεση του πρώην γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μπιλ Μπαρ, ο οποίος ανέφερε ότι είχε επανειλημμένα πει στον πρώην πρόεδρο πως έχασε τις εκλογές και ότι οι ισχυρισμοί του ότι υπήρξε νοθεία ήταν λάθος.

Η επιτροπή πρόβαλε επίσης μέρος της κατάθεσης της κόρης του πρώην προέδρου Ιβάνκα Τραμπ, η οποία κατέθεσε πως δεν πίστευε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι διαπράχθηκε νοθεία, αλλά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ.

Η Κάρολιν Έντουαρντς, η πρώτη αστυνομικίνα που τραυματίστηκε στην επίθεση των οπαδών του κ. Τραμπ στο Καπιτώλιο, παρομοίασε όσα έζησε με «εμπόλεμη ζώνη». «Γλίστραγα στο αίμα ανθρώπων» ανέφερε την ώρα που οι συγκεντρωμένοι με φώναζαν «προδότρια και σκύλα», κάνοντας λόγο για μακελειό και χάος.

Ο ντοκιμαντερίστας Νικ Κουίστεντ, η ομάδα του οποίου παρακολουθούσε την ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα Proud Boys κατά τη διάρκεια της επίθεσης, παραδέχθηκε πως του προκάλεσε σοκ η «οργή» των μελών της.

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν χθες από την επιτροπή, κάποια για πρώτη φορά, περιέχουν ακραία βία. Δείχνουν μια ανθρώπινη θάλασσα να ορμά στο Κογκρέσο, να επιτίθεται σε αστυνομικούς, να καλεί να «απαγχονιστεί» ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ διαδηλωτής διαβάζει με τηλεβόα στους συγκεντρωμένους αναρτήσεις του κ. Τραμπ από το Twitter, προκαλώντας ντελίριο.

Αμετανόητος ο Τραμπ

Ενάμισι χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκατομμύρια οπαδοί του Τραμπ (το 55% των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters) παραμένουν ακόμα πεπεισμένοι ότι στις εκλογές του 2020 έγινε νοθεία, ότι του έκλεψαν τη νίκη, αψηφώντας τις αποδείξεις για το αντίθετο.

Ο βασικός ενδιαφερόμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της επιτροπής, έπλεξε το εγκώμιο των οπαδών του που ενεπλάκησαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας κάνοντας λόγο για «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».

«Η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν διαδήλωση, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας μας για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος. «Αφορούσε τις εκλογές που νοθεύτηκαν και τη νίκη που εκλάπη», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά, χωρίς καμία απόδειξη, τη θεωρία συνωμοσίας που έχει διαψευστεί επανειλημμένα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα