ΑΘΗΝΑ
04:37
|
20.09.2024
«Αυτό το σύστημα αγοράς δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Πρέπει να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγνώρισε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί στη «νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, 8 Ιουνίου, η φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι τα υπάρχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν διαρθρωτικά ζητήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πράγματι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – οι τιμές της ενέργειας – εκτινάσσονται στα ύψη. Και κάνουμε πολλά για αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την «εργαλειοθήκη» που παρουσίασε η Επιτροπή το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους , η οποία επιτρέπει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φορολογούν τα απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και να επιδοτούν τους λογαριασμούς ενέργειας για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Όμως, αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας «σχεδιάστηκαν με τρόπο που ήταν απαραίτητος πριν είκοσι χρόνια», όταν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν χαμηλό.

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι οι πιο οικονομικές και οι φθηνότερες», εξήγησε.

«Αυτό το σύστημα αγοράς δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Πρέπει να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο .

«Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Επιτροπή. Αυτό δεν είναι ασήμαντο, πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα πάρει χρόνο, πρέπει να το σκεφτούμε καλά. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε για να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στις σύγχρονες συνθήκες», συνέχισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα