ΑΘΗΝΑ
04:45
|
09.11.2024
«Δεν μπορούμε να διώξουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο είναι ενεργός αρχηγός κράτους» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle πως παρ’ ότι συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Βερολίνο είναι επί του παρόντος ανίσχυρο να διώξει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Από τη γερμανική σκοπιά, δεν μπορούμε να διώξουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο είναι ενεργός αρχηγός κράτους», ανέφερε ο υπουργός την Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπούσμαν, η Γερμανία επιδιώκει άλλες οδούς σε μια προσπάθεια να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους εμπλέκονται στη διευκόλυνση ή τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Η Γερμανία έχει ανοίξει μια δομική έρευνα, όπως αποκαλείται. Και αυτή η συγκεκριμένη δομική έρευνα είναι ο λόγος που τώρα συλλέγουμε και διασφαλίζουμε συστηματικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ποινικές διαδικασίες αργότερα, όταν συλλάβουμε τους δράστες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μπούσμαν συνέχισε λέγοντας ότι «Όταν πιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους [εγκληματίες πολέμου, υψηλόβαθμους διοικητές, κ.λπ.], επειδή, για παράδειγμα, τυχαίνει να βρίσκονται κάπου στην Ευρώπη και έχουμε αποδείξεις εναντίον τους, θα τους δικάσουμε».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι η Γερμανία φυσικά θα προσφέρει οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία συλλέξει σε άλλα ιδρύματα που επιδιώκουν καταδίκες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να παραδώσει στοιχεία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Μπούσμαν χαιρέτισε το διορισμό ερευνητικής ομάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με επικεφαλής την Eurojust, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ποινικής Δικαιοσύνης, αποκαλώντας τη συντονισμένη προσπάθεια «καλό σημάδι» που θα μπορούσε να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι «κανένας εγκληματίας πολέμου δεν θα διαφύγει της τιμωρίας».

Σχετικά με το θέμα της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν σαφής σχετικά με την ανάγκη για αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν μπορούμε απλώς να δημεύσουμε την περιουσία κάποιου επειδή είναι πλούσιος και προέρχεται από τη Ρωσία. Αλλά αν μπορούμε να αποδείξουμε ότι κάποιος βοήθησε… ότι έγιναν εγκλήματα πολέμου… τότε το γερμανικό ποινικό δίκαιο προσφέρει μέσα όπως η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων. Και όταν μπορούμε να αποδείξουμε τέτοια εγκλήματα σε μια ποινική υπόθεση, τότε φυσικά μπορούμε να δεσμεύσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Ωστόσο, ο Μπούσμαν δήλωσε ότι ένα ζήτημα παραμένει πρωταρχικό: «Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως χώρα δικαίου σε αυτή τη σύγκρουση. Ακόμα και οι εγκληματίες και οι άνθρωποι που κάνουν απαίσια πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια, γιατί το να τους συμπεριφερόμαστε διαφορετικά θα σήμαινε ότι χάνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πιθανότατα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κέρδιζε λίγο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άμστερνταμ: Ο ισραηλινός στρατός τελικά δεν θα στείλει αεροπλάνα για την παραλαβή των οπαδών της Μακάμπι

Άγιαξ-Μακάμπι: 5-0: Οι πράκτορες της Μοσάντ, το λεπτό σιγής για τη Βαλένθια, οι βανδαλισμοί, τα συνθήματα και τελικά ο ξυλοδαρμός των Ισραηλινών οπαδών στο Άμστερνταμ.
ΣΥΝΑΦΗ

Στο κόκκινο η ένταση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Αποχώρησε από το κόμμα ο Κασσελάκης (upd)

Σε Περού και Βραζιλία για τις συνόδους APEC και G20 ο Σι Τζινπίνγκ

Αναβίωση… της Νύχτας Κρυστάλλων στο Άμστερνταμ, είδε ο Νετανιάχου

Νέα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα