ΑΘΗΝΑ
05:20
|
18.11.2024
Η απαξιωτική απάντηση του Βραζιλιάνου στον Μαρκ Ράφαλο που αμφισβήτησε τα δημοκρατικά αισθήματα του προέδρου. Ο Μπολσονάρου ταύτισε τον εαυτό του με τον Κάπτεν Αμέρικα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε ο άνδρας που συναντάται σήμερα δεν σέβεται τη δημοκρατία και απειλεί συνεχώς τους πολίτες της χώρας του με πραξικόπημα. Καθώς ξεκινά σήμερα η Σύνοδος της Αμερικής θυμηθείτε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της δημοκρατίας». Το μήνυμα αυτό έγραψε στο Twitter ο ηθοποιός Μαρκ Ράφαλο απευθυνόμενος στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μ’ αφορμή τη συνάντησή του με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζαΐχ Μπολσονάρου στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου της Αμερικής, που ξεκίνησε χθες Πέμπτη στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας.

Ο Μαρκ Ράφαλο είναι ευρύτερα γνωστός για τον ρόλο του «Απίθανου Χαλκ» στη σειρά κινηματογραφικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Οι Εκδικητές».

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεν άφησε ασχολίαστη την «αιχμή» του Ράφαλο. Του απάντησε αμέσως απαξιώντας μάλιστα τις υποκριτικές και άλλες ικανότητες του Αμερικανού ηθοποιού. «Αγαπητέ Μαρκ Ραφς, χαλάρωσε! Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις ποτέ σου διαβάσει το σύνταγμα της Βραζιλίας αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν έχει καμία σχέση με τα περίπλοκα σενάρια του Χαλκ που πρέπει να αποστηθίζεις… Διάβασέ το και θα καταλάβεις ότι όχι μόνο το σέβομαι αλλά ότι είμαι αυτός που προστατεύει το κράτος δικαίου στη Βραζιλία. Αν μου επιτρέπεις να στο κάνω πιο λιανά: εάν ο Κάπτεν Αμέρικα είχε εκλεγεί από 55 εκ. και πλέον πολίτες και αν ο Θάνος, ο οποίος είναι ξένος και δεν γνωρίζει τίποτα για τις ΗΠΑ τολμούσε να επέμβει στην εκλογική διαδικασία, αυτός που θα επιδείκνυε ασέβεια απέναντι στο σύνταγμα θα ήταν ο Θάνος και όχι ο Κάπτεν Αμέρικα. Παρεμπιπτόντως ο αρχικός Χαλκ ήταν πολύ πιο κουλ από εσένα. Και δεν χρειαζόταν τους υπολογιστές για να δείχνει δυνατός και μάλιστα κατανοούσε τη φύση πολύ καλύτερα από εσένα!».

Μπάιντεν και Μπολσονάρου υιοθέτησαν συμφιλιωτικό τόνο

Στην πρώτη τους διμερή συνάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Ζαΐχ Μπολσονάρου υιοθέτησαν συμφιλιωτικό τόνο, ακόμη και για θέματα που έχουν πυροδοτήσει αντεγκλήσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, όπως οι εκλογές, ή η προστασία του δάσους του Αμαζονίου.

Ο Δημοκρατικός κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Βραζιλία «παλλόμενη» δημοκρατία, με «στέρεους» θεσμούς, καλωσορίζοντας τον ακροδεξιό ομόλογό του, προσκεκλημένο στη Σύνοδο της Αμερικής που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια).

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε ακόμη τις προσπάθειες και τις «θυσίες» που έχει κάνει η Βραζιλία για να προστατεύσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο σκέλος της συνάντησης στο οποίο ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι, πριν από την κατ’ ιδίαν συνομιλία τους.

Ο βραζιλιάνος ομόλογός του διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως επιθυμία του είναι οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά, καθώς απομακρύνθηκαν για «ιδεολογικούς» λόγους. Έχει, είπε, «πολλά κοινά» με τον αμερικανό πρόεδρο, τάσσεται και αυτός με τους «δημοκράτες» που είναι προσηλωμένοι «στην ελευθερία». Διαβεβαίωσε ακόμη πως ανέλαβε «δημοκρατικά» την εξουσία και «δημοκρατικά» θα την εγκαταλείψει.

Για το ζήτημα του Αμαζονίου, που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, ο κ. Μπολσονάρου -διαβόητος αμφισβητίας της επιστημονικής συναίνεσης για την κλιματική αλλαγή- αναγνώρισε πως η χώρα του νιώθει ενίοτε «να απειλείται η εθνική κυριαρχία της» ως προς το δάσος.

Η αντίθεση του ήπιου, συμβιβαστικού τόνου των δύο προέδρων, τουλάχιστον μπροστά στα ΜΜΕ, με τις εντάσεις του πολύ πρόσφατου παρελθόντος ήταν εντυπωσιακή.

Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άλλωστε, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επαναλάμβανε πως θεωρεί «ύποπτη» τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ -δηλώνει θαυμαστής του θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων- στις προεδρικές εκλογές του 2020. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον εξέφραζε ξανά δημόσια την ανησυχία της όσον αφορά τις συνεχιζόμενες σφοδρές επιθέσεις του βραζιλιάνου αρχηγού του κράτους στο εκλογικό σύστημα της χώρας του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, που έχουν εγείρει ανησυχίες πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του.

Οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κοιτούν ο ένας τον άλλο στα μάτια ενόσω βρίσκονταν στην αίθουσα δημοσιογράφοι, προτιμώντας να κοιτούν μπροστά, απευθείας στις κάμερες, καθισμένοι σε πολυθρόνες. Άκουγαν ο ένας τον άλλο μέσω διερμηνέων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Η Νιγηρία και η Ινδία συμφώνησαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα