ΑΘΗΝΑ
02:36
|
25.04.2024
Νέα πορεία στις 17:30 το απόγευμα με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν σήμερα οι φοιτητές που αντιδρούν στην εγκατάσταση στις Σχολές των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, μαζί με διοικητικούς υπαλλήλους και διδάσκοντες που βρίσκονται στο πλευρό τους.

Η δράση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης σε κεντρικά ΑΕΙ. Οι διαδηλωτές υπό βροχή φώναξαν για αρκετή ώρα συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, ζητώντας την αποχώρηση από τον χώρο του Ιδρύματος των αστυνομικών δυνάμεων, που εδώ και εβδομάδες έχουν προβεί σε επανειλημμένες επιθέσεις και παρενοχλήσεις εις βάρος φοιτητών με πρόσχημα την περιφρούρηση του έργου κατασκευής βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα καθώς είχε εξαγγελθεί ότι η ΟΠΠΙ θα έκανε το ντεμπούτο της στο ΑΠΘ, κάτι που όπως έχει φανεί δεν έχει πραγματοποιηθεί ενώ άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εγκατάστασή της τον Σεπτέμβρη. Εμείς έχουμε πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις και κινητοποιούμαστε εδώ και 1,5 χρόνο ενάντια στην αστυνομία δηλώνοντας ότι όποιο σχέδιο και να φέρει η κυβέρνηση δεν θα περάσει» σημείωσε ο Αναστάσιος Παπαστεργιανούδης, φοιτητής του Τμήματος Ψυχολογίας τονίζοντας πως ο νέος νόμος πλαίσιο έρχεται να διαλύσει τα πτυχία και να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση.

Ο Ηρακλής Φουντουκίδης, μέλος του ΦΣ Πληροφορικής αναφέρθηκε στις μαζικές φοιτητικές συνελεύσεις στις σχολές «όπου οι φοιτητές δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα ΜΑΤ δεν χωράνε στα πανεπιστήμια μας, καθώς όλες οι εικόνες που είδαμε το προηγούμενο διάστημα δεν είναι εικόνες δημοκρατικού πανεπιστημίου». «Με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας αναδεικνύουμε ότι είμαστε ενάντια στα σχέδια αυτά και θα κερδίσουμε». Ο φοιτητής επέρριψε ακόμη ευθύνες στον πρύτανη Ν. Παπαϊώαννου τονίζοντας πως είναι ο πιο πιστός εντολοδόχος της κυβέρνησης. «Έχει φέρει τα ΜΑΤ τόσες φορές μέσα στο ΑΠΘ για να κυνηγάνε και να δέρνουν φοιτητές με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς» σημείωσε τονίζοντας πως οι φοιτητές-τριες  ζητούν την παραίτησή του.

«Στο ΑΠΘ είδαμε να εφαρμόζεται εδώ και καιρό το σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης με τα ΜΑΤ να έχουν στρατοπεδεύσει στο κάμπους και φοιτητές όπως ο Γ. Ντουσάκης να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Είδαμε την Ασφάλεια να ακολουθεί φοιτητές και να τους προσαγάγει έξω από τα σπίτια τους, να παρακολουθεί ακαδημαϊκούς, θέλουν να ξαναζωντανέψουν το σπουδαστικό της ασφάλειας. Εμείς αγωνιζόμαστε τόσο ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και την πρυτανεία μέχρι ο νόμος να μπει στον κάλαθο των σκουπιδιών και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα αυτόν για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και το μέλλον μας» επεσήμανε από την πλευρά της η Σοφία Χατζοπούλου, φοιτήτρια στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό.

Μετά τη χθεσινή μαζική κινητοποίηση τους, οι φοιτητές πρόκειται και σήμερα το απόγευμα να κατέβουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στις 17:30 στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία, με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού στην πόλη.

Αναφερόμενος στο θέμα, το πρωί σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω». Ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εγκατασταθεί στα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» συντάσσεται με το αυτονόητο.

Με πληροφορίες από alterthess.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Δεμένα τα πλοία τη Μεγάλη Τετάρτη-Απεργεί η ΠΝΟ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα