Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αφαιρέσει την εταιρεία κυβερνοκατασκοπείας NSO, στην οποία ανήκει το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, από τη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, μήνες μετά τη δήλωση του υπουργείου Εμπορίου σύμφωνα με την οποία οι δραστηριότητές της NSO αντιβαίνουν στην εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Axios, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ένας Αμερικανός ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το αίτημα, ενώ ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος το αρνήθηκε.
Πέρυσι, η εταιρεία NSO τοποθετήθηκε σε μαύρη λίστα από το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκλείοντάς την από τις αμερικανικές τεχνολογίες ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων της.
Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η απόφασή του βασίζεται σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η NSO και η Candiru, μια άλλη ισραηλινή εταιρεία λογισμικού παρακολούθησης, ανέπτυξαν και παρείχαν λογισμικό παρακολούθησης σε ξένες κυβερνήσεις που με τη σειρά τους το χρησιμοποίησαν «για να στοχοποιήσουν κακόβουλα κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς, και εργαζόμενους πρεσβειών».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Axios, μετά την επιβολή κυρώσεων στην NSO, υπήρξε μια συζήτηση στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης για το αν θα έπρεπε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για λογαριασμό της εταιρείας.
«Είπαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν μπορούν να καταστρέψουν την NSO και ότι η ύπαρξη αρκετών κακών πελατών δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα και οι δυνατότητες της εταιρείας δεν είναι πλέον απαραίτητα», δήλωσε στο Axios ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε επίσης τον Λευκό Οίκο ότι έπρεπε να έχει δηλώσει ξεκάθαρα εκ των προτέρων τι έπρεπε να διορθωθεί πριν επιβάλει κυρώσεις στην NSO και να δώσει στην εταιρεία την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις αλλαγές.
Η NSO βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου σκανδάλου hacking, καθώς σύμφωνα με ερευνητές το λογισμικό Pegasus της εταιρείας έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη στόχευση πολιτικών αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.
Το λογισμικό παρακολούθησης έχει επίσης χρησιμοποιηθεί εναντίον ηγετών, με το τηλέφωνο του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να έχει παραβιαστεί.
Ένας χρήστης του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του τηλεφώνου ενός ατόμου – να έχει πρόσβαση σε μηνύματα, να υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις και να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο ως συσκευή απομακρυσμένης ακρόασης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξετάσει εάν η εταιρεία NSO έχει ασυλία όσον αφορά την άσκηση αγωγής στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία WhatsApp, που ανήκει στην Meta (πρώην Facebook), μηνύει την NSO για την υποτιθέμενη στόχευση των διακομιστών της στην Καλιφόρνια με κακόβουλο λογισμικό για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε περίπου 1.400 κινητές συσκευές κατά παράβαση της πολιτειακής και ομοσπονδιακής νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην αρχική καταγγελία που υποβλήθηκε το 2019, η WhatsApp κατηγόρησε την ισραηλινή εταιρεία ότι παραβίασε τους όρους υπηρεσίας της και υπονόμευσε τη φήμη της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων καθώς και την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση του κοινού προς αυτήν.
Πέρυσι, το Εφετείο της 9ης Περιφέρειας επιβεβαίωσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου να επιτρέψει τη συνέχιση της αγωγής της WhatsApp, τονίζοντας ότι η εταιρεία NSO δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ασυλία, ακόμη κι αν οι πελάτες της είναι ξένοι κρατικοί φορείς.