ΑΘΗΝΑ
10:40
|
05.11.2024
Το Politico επαναφέρει στο προσκήνιο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ και το βασικό εμπόδιο: την τουρκική κατοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα από τα πρώτα θέματα της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico ασχολείται από χτες με ένα ζήτημα που κυριολεκτικά «καίει» την ΕΕ: την ενεργειακή της ασφάλεια. Πώς θα μπορούσε αυτή να εξασφαλιστεί; Μεταξύ άλλων και από τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος. Γιατί όμως δεν επιταχύνεται η αξιοποίησή τους; Το ερώτημα προφανώς δεν απευθύνεται ούτε στους Ελλαδίτες, ούτε στους Ελληνοκύπριους. Αλλά στους άλλους πολίτες χωρών της ΕΕ που πιθανώς αγνοούν την τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου που δημιουργεί εμπόδια σε μία τέτοια κατεύθυνση «εδώ και δεκαετίες».

«Η Κύπρος έχει αέριο για την Ευρώπη. Όμως είναι ανέγγιχτο λόγω μίας σύγκρουσης δεκαετιών» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της Νεκταρίας Σταμούλη, που εξηγεί ότι ενώ η Ευρώπη «αναζητεί τρόπους να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο» εμποδίζεται η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου «επειδή Τουρκία και Κύπρος δεν μπορούν να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα κάνουν γεωτρήσεις στο έδαφος μίας ευρωπαϊκής χώρας».

CYPRUS-ENERGY-GAS-DRILL

Το ρεπορτάζ κάνει μία λιτή αναφορά στην τουρκική εισβολή του 1974 και προσπερνώντας σημαντικά ιστορικά δεδομένα μεταπηδά στις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ επισημαίνοντας πως «η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στο πόσα κέρδη θα βγουν από τον ορυκτό πλούτο του νησιού, εξασφαλίζοντας οφέλη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα». Η Τουρκία δηλαδή εμφανίζεται περίπου σαν «κηδεμόνας» που «αγωνιά» για το μέλλον «προστατευόμενου μέλους»…

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει «εξηγώντας» πως η Τουρκία επιθυμεί επίσης «οποιοδήποτε φυσικό αέριο υπάρχει στην περιοχή να περνά από το δικό της έδαφος προς την Ευρώπη (σ.σ. μέσω αγωγών)».

Αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα «σχεδιάζει να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην ΕΕ».

Δεν παραλείπει την αναφορά στην όξυνση της κόντρας μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες έχουν θέσει τις ένοπλες δυνάμεις τους «σε υψηλή ετοιμότητα».

Πέρα όμως από τους ιστορικούς παράγοντες και την παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, το ρεπορτάζ του Politico επισημαίνει και έναν ακόμη που καθυστερεί την πιθανή λήψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο: Τις εκλογές.

Όπως θυμίζει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, το 2023 είναι χρονιά εκλογών και για την Ελλάδα και για την Κύπρο και για την Τουρκία.

Είναι προφανές πως καμία από τις τρεις χώρες δεν θα επιχειρήσει εύκολα ή πρόθυμα σε μία τέτοια συγκυρία (ανοικτά τουλάχιστον) μία ευρύτερη διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μερικά ερωτήματα καθώς οι κάλπες στις ΗΠΑ ανοίγουν

Κινητοποίηση υπέρ της δασκάλας Παλαιστίδου που διώκεται για μία ζωγραφιά υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών

Μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών: Οι πολιτικές σταθερές και η απουσία αλλαγής στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα