ΑΘΗΝΑ
03:22
|
22.05.2024
Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε επίσης για την ανάγκη της χώρας του να «ανακτήσει» εδάφη και να «αμυνθεί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, παρομοίασε τον εαυτό του με τον Πέτρο τον Μέγα, τον τσάρο που ηγήθηκε της κατάκτησης των ακτών της Βαλτικής κατά τον πόλεμο του 18ου αιώνα εναντίον της Σουηδίας.

Ο Πούτιν μίλησε επίσης για την ανάγκη της χώρας του να «ανακτήσει» εδάφη και να «αμυνθεί».

Αφού επισκέφθηκε μια έκθεση στη Μόσχα αφιερωμένη στα 350α γενέθλια του τσάρου, ο Πούτιν έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της ίδρυσης της Αγίας Πετρούπολης από τον Μέγα Πέτρο και των φιλοδοξιών της σύγχρονης Ρωσίας.

Είπε σε μια ομάδα νέων επιχειρηματιών «έχετε την εντύπωση ότι πολεμώντας τη Σουηδία [ο Πέτρος] άρπαζε κάτι. Δεν έπαιρνε τίποτα, την έπαιρνε πίσω».

Όταν ο Μέγας Πέτρος ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη και την ανακήρυξε ρωσική πρωτεύουσα «καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν αναγνώρισε ότι αυτή η επικράτεια ανήκε στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν.

«Όλοι τη θεωρούσαν μέρος της Σουηδίας. Αλλά από αμνημονεύτων χρόνων, Σλάβοι ζούσαν εκεί μαζί με τους Φινο-Ουγγρικούς λαούς», πρόσθεσε.

«Είναι και δική μας ευθύνη να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε», είπε ο Πούτιν, σε μια προφανή αναφορά στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Ναι, υπήρξαν στιγμές στην ιστορία της χώρας μας που αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε, αλλά μόνο για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας συνέχισε προτάσσοντας την κυριαρχία της Ρωσίας, λέγοντας ότι «Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Μια χώρα είναι είτε κυρίαρχη είτε αποικία».

«Είναι αδύνατο – καταλαβαίνετε – αδύνατο να χτιστεί ένας φράχτης γύρω από μια χώρα όπως η Ρωσία. Και δεν σκοπεύουμε να χτίσουμε αυτόν τον φράχτη», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα