ΑΘΗΝΑ
17:09
|
25.04.2024
Η Τζανίνε Άνιες καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για πραξικόπημα για την ανατροπή του Έβο Μοράλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για αυτό που οι εισαγγελείς λένε ότι ήταν πραξικόπημα για την ανατροπή του προκατόχου της Έβο Μοράλες.

Ένα δικαστήριο έκρινε την Άνιες, η οποία ήταν στην εξουσία το 2019-20, ένοχη για λήψη «αποφάσεων αντίθετων προς το σύνταγμα».

Η Άνιες έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι θύμα πολιτικής βεντέτας.

Ο κ. Μοράλες παραιτήθηκε και διέφυγε από τη Βολιβία, αφού ο αρχηγός του στρατού τον προέτρεψε να παραιτηθεί εν μέσω διαμαρτυριών για καταγγελίες για νοθεία.

Η 54χρονη Άνιες καταδικάστηκε από το δικαστήριο στη Λα Παζ την Παρασκευή. Το δικαστήριο είπε ότι θα εκτίσει τη θητεία της σε γυναικεία φυλακή της πόλης.

Η πρώην πρόεδρος έχει καταγγείλει αυτό που περιγράφει ως πολιτική δίωξη από το σοσιαλιστικό κόμμα Μας του κ. Μοράλες.

Το Μας κέρδισε συντριπτική νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2020, ανοίγοντας το δρόμο στον κ. Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία από την Αργεντινή και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Πρόεδρος εξελέγη ο συνάδελφός του Λουίς Αρς, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC ότι θα ακολουθήσει τον δικό του πολιτικό δρόμο.

Ως η πιο ανώτερη γερουσιαστής, η Άνιες έγινε προσωρινή πρόεδρος μετά την φυγή του κ. Μοράλες. Όμως, μέλη του κόμματος Μας την κατηγόρησαν ότι, μαζί με αστυνομικούς και στρατιωτικούς, σχεδίασε την ανατροπή του.

Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2021.

Μετά την ετυμηγορία της Παρασκευής, η υπεράσπιση της Άνιες είπε ότι θα απευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς για να αναζητήσουν δικαιοσύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα