ΑΘΗΝΑ
08:34
|
19.11.2024
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι θα κάνουν από τη μεριά τους ό,τι χρειάζεται για να διαχειριστούν τις εντάσεις με την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν από τη μεριά τους ό,τι χρειάζεται για να διαχειριστούν τις εντάσεις με την Κίνα και να αποτρέψουν τη σύγκρουση, παρόλο που το Πεκίνο γίνεται όλο και πιο επιθετικό στην περιοχή της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής κοντά στην Ταϊβάν, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν τεταμένες τους τελευταίους μήνες, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συγκρούονται για τα πάντα, από την Ταϊβάν και το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας μέχρι τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε μια συνάντηση μεταξύ του Όστιν και του Κινέζου υπουργού Άμυνας Γουέι Φενγκέ την Παρασκευή, και οι δύο πλευρές επανέλαβαν ότι θέλουν να διαχειριστούν καλύτερα τη σχέση τους, αν και δεν υπήρξε καμία ένδειξη για κάποια σημαντική πρόοδο στην επίλυση των διαφορών.

Απευθυνόμενος στον Διάλογο Shangri-La, την κορυφαία συγκέντρωση ασφαλείας της Ασίας, ο Όστιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) υιοθετεί μια πιο καταναγκαστική και επιθετική προσέγγιση στις εδαφικές της διεκδικήσεις», είπε.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι δική της και έχει δεσμευτεί να την κατακτήσει με τη βία αν χρειαστεί.

Ο Όστιν είπε ότι υπήρξε μια «ανησυχητική» αύξηση στον αριθμό των μη ασφαλών και μη επαγγελματικών συναντήσεων μεταξύ κινεζικών αεροπλάνων και πλοίων με εκείνα άλλων χωρών.

Ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε επικίνδυνα ένα αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος επιτήρησης στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τον Μάιο και ο στρατός του Καναδά κατηγόρησε τα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη ότι παρενοχλούν τα περιπολικά αεροσκάφη του καθώς παρακολουθούν τις υπεκφυγές κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.

Η Ταϊβάν παραπονιέται εδώ και χρόνια για επανειλημμένες αποστολές της κινεζικής αεροπορίας στη ζώνη ταυτοποίησης της αεροπορικής άμυνας, η οποία δεν είναι ο εδαφικός εναέριος χώρος αλλά μια ευρύτερη περιοχή που παρακολουθεί για απειλές. Ο Όστιν είπε ότι αυτές οι εισβολές είχαν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξή τους και κατήγγειλε τους «παράλογους» ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας.

Ο Όστιν είπε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ταϊβάν ήταν να παραμείνει αντίθετη σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo.

“Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Αλλά δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τη ΛΔΚ”, είπε ο Όστιν.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Θα κάνουμε το μέρος μας για να διαχειριστούμε αυτές τις εντάσεις με υπευθυνότητα, να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις και να επιδιώξουμε την ειρήνη και την ευημερία».

Αργότερα το Σάββατο, ο υποστράτηγος Ζανγκ Ζενζόνγκ, Αντιπρόεδρος του τμήματος κοινού επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, χαρακτήρισε την ομιλία του Όστιν «αντιπαράθεση».

«Υπήρξαν πολλές αβάσιμες κατηγορίες κατά της Κίνας· εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και τη σθεναρή αντίθεσή μας σε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», είπε ο Ζενζόνγκ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να σχηματίσουν έναν μικρό κύκλο στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού χρησιμοποιώντας ορισμένες χώρες για τις να υποκινήσουν εναντίον κάποιων άλλων χωρών».

Η συνάντηση του Όστιν με τον Γουέι επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ταϊβάν.

“Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν δεν είναι μόνο συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος”, είπε ο Όστιν.

ΟΧΙ ΣΕ ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΝΑΤΟ

Σε μια ομιλία που επικεντρώθηκε στη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Όστιν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην Ασία, αλλά η Ουάσιγκτον κατανοούσε την ανάγκη να αποτραπεί η σύγκρουση.

“Δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση ή σύγκρουση. Και δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ένα ασιατικό ΝΑΤΟ ή μια περιοχή χωρισμένη σε εχθρικά μπλοκ”, είπε.

Ο Όστιν αναφέρθηκε επίσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ήταν προτεραιότητα στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αυτό που συμβαίνει όταν οι καταπιεστές καταπατούν τους κανόνες που μας προστατεύουν όλους», είπε ο Όστιν. «Είναι μια προεπισκόπηση ενός πιθανού κόσμου χάους και αναταραχής στον οποίο κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να ζήσει».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει στο Διάλογο Shangri-La σε μια εικονική συνεδρίαση αργότερα το Σάββατο.

Νωρίτερα φέτος, η Ουάσιγκτον είπε ότι η Κίνα φαινόταν έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Αλλά από τότε, οι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί για τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία γενικά, η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την οποία ανησυχούσαν δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σε ξεχωριστή ομιλία το Σάββατο, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι είπε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει οξύνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

«Οι κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ αυτών των δύο ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων αναμφίβολα θα αυξήσουν την ανησυχία μεταξύ άλλων χωρών», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η Ρωσία προειδοποιεί για τη ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Σημαντικό διάγγελμα Ιρανού αντιπροέδρου στον λαό του Ισραήλ και στους απανταχού Εβραίους

Λίβανος: Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό-Σθεναρή αντίσταση της Χεζμπολάχ στον νότο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα