ΑΘΗΝΑ
13:01
|
26.04.2024
Η συνάντηση της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν απόψε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ οδηγεί αύριο στην υπογραφή συμφωνίας στο Κάιριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ανήγγειλε απόψε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντηση που είχε απόψε στην Ιερουσαλήμ  με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Η ΕΕ, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, «διερευνά τρόπους αύξησης της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ» αναφέροντας υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και έναν αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσογείου χωρίς να προσδιορίσει εάν αναφέρεται στη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Αίγυπτο ή στο παλιότερο σχέδιο για τη δημιουργία του αγωγού East Med που θα συνδέει τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου με υποθαλάσσιο δίκτυο αγωγών Ελλάδας και Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, στο Κάιρο μεταβαίνουν αύριο εκτός από την Πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, που επίσης πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή, και η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας, Καρίν Ελχαράρ καθώς προγραμματίζεται εκτάκτως η υπογραφή της τριμερούς ενεργειακής συμφωνίας.

Energy Minister Karine Elharrar during a meeting of the Arrangements Committee at the Knesset on June 9, 2021. (Olivier Fitoussi/Flash90)

Πάντως πιο εφικτή και πιο γρήγορη λύση φαίνεται η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται σε ειδικές εγκαταστάσεις στο αιγυπτιακό έδαφος και από εκεί θα μεταφέρεται διά θαλάσσης στην Ευρώπη.

Ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν δήλωσε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, που σημείωσε πως η κυβέρνησή του έκλεισε χτες έναν χρόνο στην εξουσία, παρά τα προγνωστικά για την βραχυπρόθεσμη επιβίωσή της.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα συνοδεύονται από επιτάχυνση των έμμεσων διαπραγματεύσεων Λιβάνου-Ισραήλ που ξανάρχισαν την Δευτέρα μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έιμος Χοκστάιν που μετέβη για αυτό το λόγο στη Βηρυτό έπειτα από πρόσκληση της λιβανέζικης κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα