ΑΘΗΝΑ
14:57
|
30.04.2024
Δικαστήριο στην Καμπότζη καταδίκασε την Θίρι Σενγκ σε έξι χρόνια φυλάκιση για απόπειρα επιστροφής του εξόριστου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σαμ Ρέινσι στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε φυλάκιση έξι ετών καταδικάστηκε στην Καμπότζη η ακτιβίστρια και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Θίρι Σενγκ, η οποία εμφανίστηκε στη δίκη της ντυμένη ως Lady Liberty, το διάσημο άγαλμα της Ελευθερίας στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

Η Θίρι Σενγκ ήταν μία από τους συνολικά 60 κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα επιστροφής του εξόριστου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σαμ Ρέινσι, στην Καμπότζη. Κάποιοι εκ των 60 κατηγορουμένων εκτίουν ήδη ποινή φυλάκισης ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν ασύλληπτοι.  

Η Θίρι Σενγκ χαρακτήρισε την ετυμηγορία «παρωδία», όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέτεντ Πρες. «Είμαι έτοιμη να πληρώσω το τίμημα της φυλακής έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου στους αγώνες μου για ελευθερία και δικαιοσύνη», φέρεται να είπε η δικηγόρος και ακτιβίστρια. Η Σενγκ εμφανίστηκε στο δικαστήριο ντυμένη… Άγαλμα της Ελευθερίας, κρατώντας μια δάδα και φορώντας μια κορώνα με τη λέξη: Ελευθερία. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ενώπιον της δικαιοσύνης με θεματική εμφάνιση.  

«Οι μαζικές δίκες μελών της αντιπολίτευσης είναι επί της ουσίας μια προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε αμφισβήτησης της διακυβέρνησης του πρωθυπουργού Χουν Σεν. Συμβολίζουν επίσης τον θάνατο της δημοκρατίας στην Καμπότζη», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον.

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν βρίσκεται στην εξουσία από το 1985 και είναι ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

ΗΠΑ: Ένοχος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο IDF, αλλά δεν σταματά η χρηματοδότηση

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα