ΑΘΗΝΑ
21:51
|
04.07.2024
Επίσημο πολιτικό έγγραφο αναφέρει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για την οικονομία και την κοινωνία της Κίνας και δεσμεύεται για περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικονομία και η κοινωνία της Κίνας φαίνεται να διατρέχουν διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή, με την χώρα να οφείλει να βελτιώσει τους μηχανισμούς προσαρμογής και τις ικανότητες παρακολούθησης σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, γνωστοποιεί ένα νέο πολιτικό έγγραφο.

«Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό οικολογικό σύστημα της Κίνας ενώ συνεχίζει να εξαπλώνεται και να διεισδύει στην οικονομία και την κοινωνία», δήλωσε η κυβέρνηση στην εθνική στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα.

Η κλιματική αλλαγή δεν δημιούργησε μόνο μακροπρόθεσμες προκλήσεις, αλλά τοποθετεί την Κίνα σε πιο ευάλωτη θέση αναφορικά με «ξαφνικά και ακραία» φαινόμενα. Οι μεταδοτικές ασθένειες, τα παράσιτα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούσαν επίσης αυξανόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε το έγγραφο.

Επίσης, οι ζώνες βλάστησης έχουν μετατοπιστεί προς τα βόρεια και η Κίνα πρέπει να αναλάβει δράση για να «βελτιστοποιήσει» τη γεωργία της και να στραφεί σε καλλιέργειες υψηλότερης απόδοσης και πιο ανθεκτικές στις πιέσεις, πρόσθεσε. Το έγγραφο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εκσυγχρονίσει τα συστήματα πρόληψης καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και θα μειώσει την ευπάθεια της οικονομίας καθώς και των φυσικών οικοσυστημάτων της.

Η Κίνα θα επιδιώξει, επίσης, να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα αξιολόγησης των επιπτώσεων του κλίματος και του κινδύνου έως το 2035 και θα απαιτήσει από μεγάλα έργα να συμπεριλάβουν το κλίμα στις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα ενισχύσει επίσης τις δυνατότητές του έγκαιρης προειδοποίησης.

Το λιώσιμο του μόνιμου παγετού, η υποχώρηση των παγετώνων και η επέκταση των λιμνών πάγου έχουν ήδη διαταράξει την παροχή νερού και η άνοδος της στάθμης των παράκτιων θαλασσών έχουν επίσης αυξήσει τους κινδύνους πλημμύρας, προειδοποιεί το έγγραφο.

Ανέφερε ότι θα ενισχύσει την παρακολούθηση σε ποτάμια και λίμνες για να ενισχύσει τον έλεγχο των πλημμυρών και να βελτιώσει την ασφάλεια της παροχής νερού. Θα μεταρρυθμίσει επίσης τις τιμές του νερού και θα επιβάλει δεσμευτικούς στόχους κατανάλωσης σε βασικές περιοχές. Στοχεύει στη μείωση της έντασης του νερού – της ποσότητας που χρησιμοποιείται ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης – κατά 16% την περίοδο 2021-2025.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο, έχει υποσχεθεί να φέρει τα αέρια του θερμοκηπίου σε κορύφωση πριν από το 2030 και να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της χώρας για το κλίμα έχουν τεθεί υπό διεθνή έλεγχο καθώς προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης και της απαλλαγής από τον άνθρακα του ενεργειακού της συστήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στη Βρετανία: Στο 67% η συμμετοχή-Προς ιστορική νίκη οδεύουν οι Εργατικοί

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση της ΝΔ, μάχη για την τέταρτη θέση

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία και ομήρους στη Γάζα

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Κρήτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα