ΑΘΗΝΑ
13:54
|
17.06.2024
Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μυθιστοριογράφους του Ισραήλ και θερμός υποστηρικτής των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αβραάμ Γιεοσούα, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και παραγωγικούς μυθιστοριογράφους του Ισραήλ και θερμός υποστηρικτής των παλαιστινιακών δικαιωμάτων, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το νοσοκομείο Ichilov του Τελ Αβίβ.

Ο Γιεοσούα, ο οποίος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1936 από γονείς με ρίζες από την Ελλάδα και το Μαρόκο, δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων το 1963. Ακολούθησαν πάνω από πέντε δεκαετίες διεθνών διακρίσεων, ενώ τα έργα του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Το 2012, κέρδισε το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Medicis — που απονέμεται σε συγγραφείς των οποίων η φήμη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο ταλέντο τους — για μια μεταφρασμένη έκδοση του μυθιστορήματός του “The Retrospective”.

Ο Νίτζα Μπεν Ντοβ, καθηγητής λογοτεχνίας που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα μαζί με τον Γιεοσούα και είναι ειδικός στα έργα του, τον περιέγραψε ως τον μεγαλύτερο συγγραφέα του Ισαήλ, του οποίου η γραφή περιελάμβανε κάθε λογοτεχνικό είδος και εξελίχθηκε με τα χρόνια.

«Μετακινήθηκε από ονειρεμένες σουρεαλιστικές ιστορίες, αποκομμένες από τον χρόνο και τον τόπο, σε έργα αγκυροβολημένα στην ισραηλινή κουλτούρα και ύπαρξη», είπε, χαρακτηρίζοντας τα μεταγενέστερα έργα του ως «πολύ ψυχολογικά» υπό την επίδραση της συζύγου του, η οποία ήταν ψυχαναλύτρια.

Ο Γιεοσούα ήταν ένας «ζεστός και ανοιχτός» πρόσθεσε. «Η επίγνωσή του για την ανθρώπινη πολυπλοκότητα, την οποία άντλησε από τη δική του εμπειρία, έκανε το έργο του πολύπλευρο».

Υπέρμαχος των Παλαιστινίων και υποστηρικτής των αριστερών ισραηλινών κομμάτων, ο Γιεοσούα ήταν επίσης μέλος του συμβουλίου της γνωστής ισραηλινής οργάνωσης για τα δικαιώματα B’tselem, η οποία ασκεί σκληρή κριτική για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. «Είχε αφιερώσει τον χρόνο και την ενέργειά του στην ισότητα, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιεοσούα, αναφέροντας ότι το έργο του «προέρχεται από την πατρίδα μας και τους πολιτιστικούς θησαυρούς των ανθρώπων, αντανακλώντας μας σε μια αιχμηρή, ακριβή, συμπονετική και μερικές φορές οδυνηρή αντανάκλαση».

Η κηδεία του θα γίνει στο νεκροταφείο Ein Hacarmel στο βόρειο Ισραήλ το απόγευμα της Τετάρτης.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τραγουδάμε για την Παλαιστίνη

Athens Pride 2024: Με υπερηφάνεια και σύνθημα: «Ένας νόμος δεν αρκεί»

Athens Pride Festival: Το πρόγραμμα της ημέρας

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση μπροσούρας στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα