ΑΘΗΝΑ
22:19
|
08.08.2022
Μπροστά στην επιθυμία για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ο Μπάιντεν κάνει την καρδιά «πέτρα» και θα επισκεφθεί και το Ριάντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στα ενεργειακά, στο φόντο και των σκληρών κυρώσεων που επιβάλλει στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιβάλλουν τελικά ένα ταξίδι και στη Σαουδική Αραβία, πέρα από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα, ο Μπάιντεν θα κάνει την περιοδεία στην περιοχή από τις 13 ως τις 16 Ιουλίου. Η δε πτήση του αμερικανικού προεδρικού αεροπλάνου θα γίνει πρώτη φορά απευθείας από Ισραήλ σε Σαουδική Αραβία καθώς οι δύο χώρες μπορεί να μην έχουν συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων έχουν ωστόσο εδώ και μερικούς μήνες διευθετήσει από πέρσι με ειδικό διακανονισμό την χρήση του σαουδαραβικού εναέριου χώρου από ισραηλινά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου στη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν θα συναντηθεί και με τον Βασιλιά Σαλμάν και με τον πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο Μοχάμεν μπιν Σαλμάν μολονότι τον θεωρούσε υπεύθυνο για την δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2019 στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί θα επιδιώξει από την Σαουδική Αραβία την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, για να σταματήσει το ανοδικό σπιράλ των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που αποτελούν απειλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οποια και αν είναι η έκβαση της επίσκεψης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας θα σημάνει στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με νέες «προληπτικές» επιθέσεις απειλεί τη Γάζα το Ισραήλ

Η Ουκρανία θέλει να εξάγει 5 εκ. τόνους σιτηρών κάθε μήνα

Η Ρωσία δεν επιτρέπει την επιθεώρηση των πυρηνικών της

«Βροχή» τα δις στις πολεμικές βιομηχανίες με αφορμή την Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα