ΑΘΗΝΑ
15:59
|
19.05.2024
Οι Βρετανοί πριν μιλούσαν για «δανεισμό» και τώρα μιλούν για «μοίρασμα». Όπως φαίνεται, τα παζάρια δεν είναι μόνον ανατολίτικα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου (πρώην υπουργός Οικονομικών) Τζορτζ Όσμπορν φάνηκε σήμερα να ξανασκέφτεται το πάγιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα από εκεί που ο ίδιος και οι προκάτοχοί του απέρριπταν κατά το παρελθόν ασυζητητί οποιαδήποτε κουβέντα για το θέμα…

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό LBC ο Όσμπορν εμφανίστηκε δεκτικός σε μία συμφωνία με την Ελλάδα αφενός για την (μερική…) επιστροφή τους και την «κοινή» τους χρήση.

This image has an empty alt attribute; its file name is 311171

«Πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο, χωρίς κόκκινες γραμμές… Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Κληθείς να σχολιάσει τη γνωστή πρόταση της βρετανικής πλευράς για… «δανεισμό» των κλεμμένων γλυπτών στην Ελλάδα απάντησε:«Αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».

The sculpture has been the focus of a row between the UK and Greece

Προ εβδομάδων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς,είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες για κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα επαναλαμβάνοντας τον έωλο ισχυρισμό σε συνεδρίαση της ΟΥΝΕΣΚΟ πως τάχα μεγάλο μέρος των αγαλμάτων «ανασύρθηκε από τα χαλάσματα» γύρω από το μνημείο και δεν αποκόπηκαν βίαια από τον Παρθενώνα.

This image has an empty alt attribute; its file name is 9eaa9664-4953-4305-9ca5-85b15b67023d.jpg

δεκαετίες δεν αποκλείεται να έχουν αργά ή γρήγορα εξέλιξη. Ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι που είναι από τους πιο μαχητικούς και γνωστούς υποστηρικτές επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα με πρόσφατη δήλωσή του στο κανάλι ITV επανέλαβε ότι οι Βρετανοί δεν έχουν στην φαρέτρα τους κανένα ουσιαστικό επιχείρημα για να συνεχίσουν την παράνομη κράτηση των γλυπτών τονίζοντας:

«Σκεφτείτε οι Αμερικάνοι να είχαν αγοράσει τον Πύργο του ‘Αιφελ από τους Γερμανούς το 1941 και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1945 να υποστήριζαν ότι, επειδή τα αγοράσαμε από τους Ναζί, τώρα είναι δικός μας. Είναι εξωφρενικό! Αφήστε που ο  Παρθενώνας είναι μακράν πιο σημαντικός για την Αθήνα από ότι είναι ο πύργος του ‘Αιφελ για τους Παριζιάνους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση

Συνετρίβη απόπειρα πραξικοπήματος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα