ΑΘΗΝΑ
09:26
|
26.04.2024
«Οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», πρόβλεψε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μηνύματα προς την αντιπολίτευση, προς την Τουρκία, προς τη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και προς τους αντιμέτωπους με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό Έλληνες πολίτες είχε η συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο θέμα των ελληνοτουρκικών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με το παράλογο. Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριξε ότι η σωστή ορολογία είναι η «επανένωση» και όχι η «επιστροφή». Για τις εκλογές είπε ότι οι επόμενες θα είναι οι διπλές και επανέλαβε ότι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός «ήρθαν» στην Ελλάδα από «έξω». Η συνέντευξη προκάλεσε αντιδράσεις.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κος Μητσοτάκης δίνει συνεντεύξεις προσπαθώντας να λειάνει το έδαφος για την επιλογή του να αποδράσει με πρόωρες εκλογές, πριν τελειώσει το καλοκαίρι και αρχίσουν οι λογαριασμοί του Φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του.

Η μόνη του συνέπεια άλλωστε τα τρία χρόνια που κυβερνά ήταν η εξυπηρέτηση συμφερόντων των ισχυρών. Αλλά όποτε και να στήσει τις κάλπες, αυτά τελικά δεν θα είναι ικανά να τον προστατεύουν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

ΚΚΕ: Πρόκληση η συστηματική προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο ο βάρβαρος καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης

«Αποτελεί πρόκληση η συστηματική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εμφανίζει τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν τον ελληνικό λαό κι όλους τους λαούς, σαν να “έπεσαν από τον ουρανό” ή σαν να ξεκίνησαν με τον πόλεμο, μόνο και μόνο για να αποκρύψει τις κύριες αιτίες και να μείνει στο απυρόβλητο ο βάρβαρος καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ.

Το ΚΚΕ πιο συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

  • Για την ενεργειακή ακρίβεια “φταίει το ακριβό φυσικό αέριο” κι όχι η πολιτική της “απελευθέρωσης” και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, που απαξίωσαν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και την μετέτρεψαν σε πανάκριβο εμπόρευμα.
  • Για τον πόλεμο στην Ουκρανία “φταίει ο αναθεωρητισμός κάποιων ηγετών” κι όχι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί κι ανταγωνισμοί, που εδώ και χρόνια αιματοκυλούν τους λαούς και “αναθεωρούν σύνορα”, με πρωτοπόρους το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
  • Για την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις “φταίνε τα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν” κι όχι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και η στάση των ΝΑΤΟϊκών “συμμάχων”, που σπρώχνουν σε επικίνδυνα παζάρια και λύσεις συνεκμετάλλευσης. Έφτασε στο σημείο ο κ. Μητσοτάκης να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό, επικαλούμενος τους ‘ισχυρούς συμμάχους’ της χώρας, όταν μόλις λίγες ώρες πριν ο γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, τηρούσε τη γνωστή στάση των ‘ίσων αποστάσεων’, τροφοδοτώντας τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους» επισημαίνει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να ασχολείται με τους “χρησμούς της Πυθίας” για το πότε θα κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ή για το ποια θα είναι τα κυβερνητικά σενάρια που εξυφαίνονται στο πλαίσιο του σημερινού αδιέξοδου και αντιλαϊκού δρόμου. Η λύση υπέρ του λαού, για το σήμερα και το αύριο, βρίσκεται έξω από αυτό το πλαίσιο, με οργάνωση του αγώνα και συμπόρευση με το ΚΚΕ για να μπουν πραγματικά στο επίκεντρο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ηλιόπουλος: Συνεχίζουν το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, την ώρα που οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα

«Χρειάζεται να φύγει αυτή η εγκληματική κυβέρνηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μια κυβέρνηση που λεηλατεί τους πολίτες και συσσωρεύει μόνο δεινά για την επόμενη μέρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

Επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε ολοένα μεγαλύτερο πλιάτσικο», παρέπεμψε πρώτα απ’ όλα «στην κωμική και τραγική ταυτόχρονα, επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επιδοτηθεί σαν αγρότης». «Δεν θα έβαζα στοίχημα ότι τώρα δεν θα πάρει και επιδότηση για τις νέες ηλεκτρικές συσκευές…», είπε σκωπτικά.

«Όταν όμως μιλάμε για πλιάτσικο, αναφερόμαστε πρώτα απ’ όλα στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ οδηγώντας τους εργαζόμενους στην απόλυση, τη στιγμή που η τιμή του νικελίου έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, τη στιγμή που συζητάμε ότι πρέπει να επιστρέψει η παραγωγή στην Ευρώπη και ότι χρειάζονται δημόσια εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις. Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη σημαίνει απαξίωση του δημόσιου πλούτου, φτωχοποίηση και ανεργία για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτές τις μέρες, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Στάσσης, φρόντισε να πάρει άλλα 800 χιλιάρικα σε μετοχές». «Κι αυτό ενώ οι πολίτες βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι μεγαλύτεροι από το μισθό και τη σύνταξή τους. Στα χρόνια της κρίσης βλέπαμε ένα σπίτι με δύο ανέργους που αδυνατούσαν να τα φέρουν βόλτα, σήμερα βλέπουμε ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους να μην μπορούν να βγάλουν το μήνα», υπογράμμισε.

«Σε μια τέτοια συγκυρία, τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ έχουν δώσει στον εαυτό τους 7 εκ. ευρώ σε μετοχές. Κριτήριο της διοίκησής τους δεν είναι αν μπορεί ο πολίτης να βγάλει το μήνα, αλλά να πηγαίνει καλά η μετοχή της ΔΕΗ ώστε να μπορούν να συσσωρεύουν περισσότερα κέρδη», επισήμανε, ενώ τόνισε: «είναι φανερό ότι σε αυτό ο κ. Στάσσης δεν λειτουργεί από μόνος του, αλλά έχει πλήρη κάλυψη από τον κ. Μητσοτάκη».

Υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα έρθουν νομοτελειακά, σημείωσε την ανάγκη «να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα κατά της ακρίβειας και ένα κίνημα αλληλεγγύης ώστε κανένα λαϊκό νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα». «Έχουμε περιστατικά συνταξιούχων 87 και 90 χρονών που τους κόβεται το ρεύμα, ανθρώπους που χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε μηχανήματα με οξυγόνο και το ρεύμα επανασυνδέεται ύστερα από κοινωνική κινητοποίηση. Δεν πρέπει κανείς να μείνει μόνος του απέναντι στη βαρβαρότητα αυτής της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι τεράστια κοινωνική ανάγκη να γίνουν εκλογές και να ηττηθεί και η κυβέρνηση αλλά και η πολιτική Μητσοτάκη», σημείωσε, στρέφοντας τα βέλη του σε όσους σκέφτονται «διάφορα παράξενα σενάρια για την επόμενη μέρα, σενάρια που διασώζουν αυτή την πολιτική, αντικαθιστώντας απλά το σημερινό πολιτικό προσωπικό».

«Από την πλευρά μας είμαστε ξεκάθαροι. Χρειάζεται μια διαφορετική πορεία για τη χώρα με αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μείωση των τιμών στο ρεύμα, επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η χώρα οφείλει και μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση ήδη από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν οποιονδήποτε αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική ή αριστερή δύναμη και την κρίσιμη στιγμή, αντί να βάλει πλάτη σε μια προοδευτική κυβέρνηση, βάλει πλάτη στην πολιτική Μητσοτάκη».

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού

Γλυπτά Παρθενώνα: «Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας» και «η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου».

Τουρκική επιθετικότητα: «Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων».

Εκλογές: «Οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για τη χώρα», καθώς και ότι θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχει επιτελέσει. Τόνισε πως «είναι κοινός τόπος εντός και εκτός Ελλάδος: ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές».

Για την ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο, ενώ τόνισε πως ίσως η παρέμβαση αυτή να γίνει και με πιο ενισχυμένο τρόπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα