ΑΘΗΝΑ
04:00
|
23.06.2024
Ξεκινάει, σήμερα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου, ξεκινάει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», με πλήθος ανθρώπων να δίνουν δυναμικά το παρών, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται έξω από τα δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την ιστορική ομόφωνη απόφαση – ορόσημο για την πολιτική ζωή της χώρας, στις 7 Οκτωβρίου του 2020, που έστειλε, μεταξύ άλλων, επτά πρώην βουλευτές της δολοφονικής συμμορίας στη φυλακή, με βαριές ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος), με ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 13 ετών πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη, ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη αφορά τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και δύο ακόμα κακουργήματα, την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 και την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012.

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 οδηγήθηκαν στην φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν τους χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Από τους 50, οι 7 αποτελούν την ηγεσία της δομής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος , Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.α στους οποίους οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των 11, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Για 12 από το σύνολο των κατηγορουμένων η τελική έκβαση της δίκης ενδέχεται να έχει δυσάρεστη έκβαση καθώς είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό. Και αυτό γιατί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, δεν κρίνει μόνο τις εφέσεις που κατέθεσαν οι ίδιοι προσδοκώντας αθώωση ή μείωση των ποινών τους αλλά και την έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών ζητώντας μεγαλύτερες ποινές.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης, ο Εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος , αναπληρωτής Εισαγγελέας στο πρώτο δικαστήριο, άσκησε έφεση ως προς το σκέλος της απόφασης που αφορά τους επτά της διευθυντικής ομάδας αλλά και τους πέντε κατηγορούμενους για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιου αλιεργάτη, ζητώντας ουσιαστικά να τους επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα «Η πρωτόδικη απόφαση, αποτέλεσμα πολυετούς και κοπιώδους εργασίας των παραγόντων της δίκης δικαίωσε τα θύματα αλλά και τις φωνές που επί σειρά ετών προειδοποιούσαν για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Από μέρους μας, οι παριστάμενοι προς υποστήριξη της κατηγορίας καλούμαστε εκ νέου να εκθέσουμε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων, έχοντας την πεποίθηση ότι η πρωτόδικη απόφαση θα επικυρωθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Καλούμε και πάλι όσες και όσους διαπνέονται από δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα, να στηρίξουν με την παρουσία τους και αυτή την μάχη».

Για τη συγκέντρωση που έχει οριστεί για τις 9 το πρωί στα δικαστήρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας, έχουν εκδοθεί επίσης δεκάδες καλέσματα από συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις, αντιφασιστικές κινήσεις, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εφετείο στις 15 Ιουνίου, στις 9 το πρωί, κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7.00 ως τις 11.00 στο Λεκανοπέδιο, για όλο το δημόσιο.

Από την πλευρά του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 15 Ιουνίου, από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.».

Σε αντιφασιστική διαδήλωση ενόψει της έναρξης της δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό καλούν για σήμρα Τετάρτη αντιφασιστικές συλλογικότητες και στη Θεσσαλονίκη, με σημείο συγκέντρωσης το Άγαλμα Βενιζέλου στις 19.00.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στον Βόλο, στα Χανιά και σε μια σειρά ακόμα πόλεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόσφυγες… άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα πέρασε

Γάζα: Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

Δύο συλλήψεις για την ανθρωποκτονία στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα

Στους 54 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από μολυσμένο αλκοόλ στην Ινδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα