Ένας ύποπτος που κρατείται για την εξαφάνιση του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς και του ιθαγενή εμπειρογνώμονα Μπρούνο Περέιρα, ομολόγησε ότι σκότωσε τους δύο άνδρες σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου, δήλωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές σε συνέντευξη Τύπου, χθες Τετάρτη.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας, ο Αμαρίλντο ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα ομολόγησε το βράδυ της Τρίτης και χθες οδήγησε τους αστυνομικούς στο σημείο που είχαν ταφεί τα πτώματα του βετεράνου ανταποκριτή και του ερευνητή για θέματα ιθαγενών. Εκεί εντοπίστηκαν ανθρώπινα λείψανα, τα οποία θα σταλούν στη Μπραζίλια για ιατροδικαστική ανάλυση σήμερα Πέμπτη. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους θανάτους των Φίλιπς και Περέιρα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλυση, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN, οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον φερόμενο ως δολοφόνο ή τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να σκότωσε τους δύο άνδρες ζευγάρι, ενώ πρόσθεσαν ότι οι έρευνες συνεχίζονται και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν και νέες συλλήψεις.
Οι Φίλιπς και Περέιρα εξαφανίστηκαν στις 5 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην κοιλάδα Τζαβάρι. Τελευταία φορά εθεάθησαν στην κοινότητα Σάο Ραφαέλ, σε μια περιπολία μαζί με ιθαγενείς με βάρκα που οργανώθηκε για να αποτρέψει εισβολές από παράνομους ψαράδες και κυνηγούς στις ιθαγενικές περιοχές.
Οι δύο άνδρες διεξήγαγαν έρευνα για ένα νέο βιβλίο σχετικά με τις προσπάθειες προστασίας της περιοχής, η οποία είναι γνωστό ότι απειλείται από παράνομους ανθρακωρύχους, υλοτόμους και διεθνείς εμπόρους ναρκωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δεχτεί απειλές θανάτου λίγες μέρες πριν από την εξαφάνισή τους.
Η υπόθεσή τους έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν συχνά δημοσιογράφοι και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στη Βραζιλία .
Μεταξύ 2009 και 2019, περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βραζιλία εν μέσω συγκρούσεων για τη γη και τους πόρους στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Και το 2020, η Global Witness κατέταξε τη Βραζιλία ως την τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα για περιβαλλοντικό ακτιβισμό, με βάση τεκμηριωμένες δολοφονίες υπερασπιστών του περιβάλλοντος. Σχεδόν τα τρία τέταρτα τέτοιων επιθέσεων στη Βραζιλία πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Αμαζονίου, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου επέκρινε το ταξίδι των δύο ανδρών, λέγοντας σε μια συνέντευξη στο YouTube πριν από την ομολογία του υπόπτου την Τετάρτη ότι οι δραστηριότητες των Φίλιπς και Περέιρα ήταν «απερίσκεπτες» και διατύπωσε εικασίες ότι αν είχαν σκοτωθεί, τα πτώματα θα είχαν ριχτεί στον ποταμό Τζαβάρι.