ΑΘΗΝΑ
15:20
|
25.04.2024
Τελικά ενόχλησε πολύ η δήλωσή του ότι ο «πόλεμος στην Ουκρανία πιθανόν να προκλήθηκε με κάποιο τρόπο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσόφιλος με το σύμβολο «Ζ» της Μόσχας αντί για τον Εσταυρωμένο Ιησού ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος ο Α΄; Το ουκρανικό Twitter τα έχει βάλει με τον Πάπα απομονώνοντας μία από τις πολλές πρόσφατες δηλώσεις του για τον πόλεμο. Ο Αργεντινός ποντίφικας είπε ότι «ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) δεν είναι μια κατάσταση ασπρόμαυρη και ότι ίσως και να είχε έως ένα βαθμό προκληθεί». Αν και αυτονόητο για πολλά πεδία μαχών στον κόσμο, αυτή η ατάκα του Πάπα εξόργισε τους Ουκρανούς που απάντησαν με αυτό το σκίτσο στα κοινωνικά δίκτυα:

Τι κι αν στις ίδιες δηλώσεις ο Πάπας καταδίκασε τις ρωσικές ενέργειες, τη βία και τη φερόμενη αγριότητα των ρωσικών στρατευμάτων; Ενώ καταδικάζουμε «την αγριότητα, τη σκληρότητα των ρωσικών στρατευμάτων», είπε ο Φραγκίσκος, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πραγματικά προβλήματα αν θέλουμε να επιλυθούν, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας εξοπλισμών μεταξύ των παραγόντων που παρέχουν κίνητρα για πόλεμο».

Συνέχισε ο Ποντίφικας: «Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Ρώσοι νόμιζαν ότι όλα θα είχαν τελειώσει σε μια εβδομάδα. Αλλά δεν υπολόγισαν σωστά. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται να επιβιώσει και έχει ιστορία αγώνων». Το κείμενο της συζήτησης που είχε ο Πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών έφερε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Αυτό είναι που μας συγκινεί: να βλέπουμε τέτοιους ηρωισμούς. Θα ήθελα πραγματικά να τονίσω αυτό το σημείο, τον ηρωισμό του ουκρανικού λαού. Αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια κατάσταση παγκόσμιου πολέμου, παγκόσμια συμφέροντα, πωλήσεις όπλων και γεωπολιτική ιδιοποίηση. Μαρτυρεί έναν ηρωικό λαό», είπε και πρόσθεσε:  «Όχι, δεν είμαι υπέρ του Πούτιν. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να πω κάτι τέτοιο».

Στη συνομιλία με τους Ιησουίτες εκδότες, ο Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι αρκετούς μήνες πριν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στείλει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, είχε συναντηθεί με αρχηγό κράτους ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ «γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας» με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο. Ο Φραγκίσκος είπε τότε με τα δικά του λόγια: «Δεν βλέπουμε όλο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ίσως με κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε, είτε δεν αποφεύχθηκε».

Ρωτώντας τον εαυτό του ρητορικά αν αυτό τον έκανε «υπέρ του Πούτιν», είπε: «Όχι, δεν είμαι». Μάλλον, δεν έπεισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Celebrities στα εστιατόρια

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα