ΑΘΗΝΑ
12:17
|
03.05.2024
Βεβαίως, στο φόντο της αυξημένης ελληνοτουρκικής έντασης, μία ολιγόλεπτη συνάντηση έχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν κούκο πριν την άνοιξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν συνεχίσετε έτσι» είπε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του, Χολουσί Ακάρ, όταν βρέθηκαν μαζί για λίγη ώρα μετά την λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες ανέφερε πως ο Έλληνας υπουργός ανέφερε στον Ακάρ ότι μπορεί να λέει η τουρκική κυβέρνηση «κάθε μέρα τόσα και να κάνει και υπερπτήσεις και παραβιάσεις».

Ο Ακάρ, πάντα κατά την ίδια πηγή, άκουγε σιωπηλός αποφεύγοντας να απαντήσει στις «νουθεσίες» του Έλληνα ομολόγου του. Εκτός βεβαίως και εάν αξιοποιήσει με τον γνωστό «εύφλεκτο» τρόπο την αφορμή μίας απογευματινής συνάντησης αργότερα σήμερα.

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν την απογευματινή συνάντηση με τάση για πιθανή μείωση των τόνων (αλλά όχι και σοβαρή αποκλιμάκωση της έντασης).

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης την ολιγόλεπτη συνάντηση των υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας υποστηρίζοντας πως τέθηκε επί τάπητος η σημασία της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, με επίκεντρο τη θετική ατζέντα και τη συμβολή τής σε σχέσεις καλής γειτονίας.

Τα «βέλη» της Άγκυρας στο Βερολίνο

Νωρίτερα σήμερα το πρωί πάντως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εστιάσει τα πυρά του στη Γερμανία με αφορμή τις αντιδράσεις του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας για τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.

«Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική μας χώρα και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας», ανέφερε και συνέχισε:

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο Γερμανό εκπρόσωπο ότι δεν είναι η Τουρκία που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για διμερείς συναντήσεις και για συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εδώ ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την τελευταία ένταση στο Αιγαίο και ανακοινώνοντας ότι είχε παγώσει αυτές τις συναντήσεις.

Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην γίνεται όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια για τομείς και ζητήματα που δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη».

Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατακαι τον εναέριο χώρο τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα