Η We Need Books, η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας, διοργανώνει από αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου και για τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα το «An Eco Activist is Born» / «Φεστιβάλ κατά της κλιματικής αλλαγής» στα πλαίσια της ευρωπαϊκής καμπάνιας Climate of Change.
Το φεστιβάλ οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικές: ακτιβισμός, κλιματικοί πρόσφυγες, οικολογικό άγχος και οικονομία της ευημερίας. Κάθε μια θα προσεγγίζεται μέσα από εργαστήρια και προβολές ταινιών. Σκοπός του ”An Eco Activist is Born” είναι να εστιάσει σε υπαρκτές και εφαρμόσιμες λύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής, ενσταλάζοντας αισιοδοξία και ενεργοποιώντας τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες να βρουν τους δικούς τους τρόπους για να υπερασπιστούν το περιβάλλον.
Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Σάββατο 18/6
18:00 – 20:00: Συζήτηση για τον ακτιβισμό με την Φανή Θεοφανίδου, μέλος του The Carbon Almanac, της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
20:30: Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας ντοκιμαντέρ How to change the world (2015), του Jerry Rothwell, που εξιστορεί την ίδρυση της Greenpeace και την ανάπτυξη του περιβαλλοντικού κινήματος. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Greenpeace.
Σάββατο 25/6
18:00 – 20:00: Στα πλαίσια του Refugee Week Greece που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος, συζητάμε για τους κλιματικούς πρόσφυγες με την ακαδημαϊκό Dr Bina D’Costa και τον διευθυντή της Asante Νικόδημο Μάινα Κίνυουα. Μέρος της συζήτησης θα γίνει στα αγγλικά.
20:00: Προβολή βίντεο τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality) της ActionAid. Το βίντεο, που είναι γυρισμένο στην Σενεγάλη, έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της και την επαγρύπνηση ως προς την ανάγκη για κλιματική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
20:30 Προβολή του ντοκιμαντέρ Thank you for the rain(2017) της Julia Dahr, που εξιστορεί την αγωνία και τους αγώνες ενός Κενυάτη αγρότη να σώσει την φάρμα του και τις φάρμες των συγχωριανών του από τις καταστροφές που υπόκεινται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας.
Σάββατο 2/7
18:00 – 20:00: Εργαστήριο κατανόησης και αντιμετώπισης του οικολογικού άγχους με την ψυχοθεραπεύτρια και art therapist Μαριάντζελα Δεμέναγα.
20:30: Πρώτη ελληνική προβολή του ντοκιμαντέρ I am Greta (2020) του Nathan Grossman, που παρακολουθεί την έφηβη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta Thunberg καθώς από την μοναχική της σχολική απεργία ως την ομιλία της στην Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη γίνεται παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για το περιβάλλον, και εμπνέει πολλές χιλιάδες νέων να κινητοποιηθούν για την υπεράσπισή του. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την ActionAid.
Σάββατο 9/7
18:00 – 20:00: Συζήτηση με την Diane Osgood, περιβαλλοντική οικονομολόγο και παγκοσμίου φήμης συμβούλου βιωσιμότητας σε επιχειρήσεις, και με άλλους συμμετέχοντες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, για την οικονομία της ευημερίας. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και η Diane Osgood θα συνδεθεί με την βιβλιοθήκη διαδικτυακά.
20:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ 2040(2019), του Damon Gameau. Το 2040 είναι η χρονιά ορόσημο όπου επιστήμονες του ΜΙΤ προβλέπουν ότι ο πλανήτης μας δεν θα είναι πια βιώσιμος αν δεν έχουν μειωθεί σημαντικά και έγκαιρα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο Damon Gameau, ανησυχώντας για το μέλλον της τετράχρονης κόρης του, ταξιδεύει στον κόσμο για να δει ποιες λύσεις που έχουν ήδη υπάρχουν, αν εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα, θα αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα.
Τα εργαστήρια και οι προβολές είναι ανεξάρτητα αλλά αλληλοσυμπληρωματικά.
Το “An Eco Activist Is Born” / «Φεστιβάλ κατά της κλιματικής αλλαγής» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tο περιεχόμενό του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της We Need Books και δεν αντανακλά απαραίτητα απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.