Ο Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνιδρυτής της Ομάδας Πολιτιστικών Δημιουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλε επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, όπως αναφέρει ο ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η επιστολή αφορά στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2019/789 και 2019/790, ώστε να κατοχυρωθεί η δέουσα και αναλογική αμοιβή δημιουργών και ερμηνευτών αλλά και για να μην υποστεί η χώρα μας κυρώσεις ως μη εφαρμόζουσα την υποχρεωτική αυτή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλέξης Γεωργούλης, αναφέρει σχετικά στην επιστολή του «Η Επιτροπή ήδη από τις 26 Ιουλίου του 2021 ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε προειδοποιητική επιστολή για την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη μέλη δεν ενσωμάτωσαν μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία τις Οδηγίες αυτές στην εθνική τους νομοθεσία, μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Το θέμα αυτό το θεωρούμε πολύ σημαντικό και το παρακολουθούμε στενά, μεταξύ άλλων και με ερωτήσεις με αίτημα γραπτής απάντησης στην Επιτροπή.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η Επιτροπή εκκίνησε στις 19 Μαΐου 1922 τη δεύτερη και αυστηρότερη φάση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά των εναπομεινάντων κρατών μελών που δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει τις Οδηγίες, στα οποία ανήκει και η Ελλάδα.
Μεταξύ των κρατών μελών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία (10 για την οδηγία 2019/789 και 13 για την 2019/790) γνωρίζουμε ότι ορισμένα έχουν ήδη φέρει το σχέδιο νόμου στη Βουλή τους. Η παράταση που έχει δοθεί από την Επιτροπή είναι μόνο δύο (2) μήνες, δηλαδή οφείλει να έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος πριν τις 19/7/2022.
Ταυτόχρονα, επειδή, όπως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε, η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων οδηγιών στο εθνικό δίκαιο και ειδικά το Άρθρο 18, που προβλέπει τη δέουσα και αναλογική αμοιβή δημιουργών και ερμηνευτών/τριών, είναι μέγιστης σημασίας για τον καλλιτεχνικό κόσμο».
Παράλληλα ο ευρωβουλευτής ρωτά την υπουργό στην επιστολή του εάν:
α) Έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας; Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Αν όχι, πότε θα συσταθεί;
β) Αν ναι, η Ομάδα Εργασίας που ανέλαβε τη σύνταξη του νομοσχεδίου έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και με ποιους συγκεκριμένους φορείς συνεργάστηκε η Ομάδα Εργασίας;
γ) Έχει συνταχθεί πλέον το νομοσχέδιο κι αν ναι, υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αφενός για την ανοικτή διαδικτυακή φάση της διαβούλευσης και αφετέρου για τη συζήτηση στη Βουλή;