ΑΘΗΝΑ
17:38
|
19.04.2024
Ρώσοι αξιωματούχοι απέδωσαν την κατάσταση σε ζητήματα συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία κατά 50 τοις εκατό, σύμφωνα με δήλωση της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, ενώ ο γαλλικός πάροχος δικτύου φυσικού αερίου GRTgaz δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει ρωσικό αέριο μέσω της Γερμανίας από την 15η Μαΐου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Deutsche Welle.

Ρώσοι αξιωματούχοι απέδωσαν την κατάσταση σε ζητήματα συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 40 τοις εκατό του εισαγόμενου φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία λαμβάνει περίπου το 17 τοις εκατό του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία μέσω συνδέσεων με τη Γερμανία.

Προηγουμένως αυτή την εβδομάδα, οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ιταλία είχαν ήδη μειωθεί — κατά 15 τοις εκατό την Τετάρτη και κατά 35 τοις εκατό την Πέμπτη, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κίεβο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, απέρριψε τους «τεχνικούς λόγους» της Gazprom ως δικαιολογία.

«Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουν ότι αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική χρήση του φυσικού αερίου όπως χρησιμοποιούν τα σιτηρά για πολιτική χρήση», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Gazprom μείωσε επίσης τις παραδόσεις στη Γερμανία κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό αυτή την εβδομάδα. Η ρωσική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία δήλωσε ότι οι μειώσεις της προσφοράς μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 οφείλονται σε καθυστερήσεις στις εργασίες επισκευής από την γερμανική εταιρεία Siemens. 

Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου. 

Την Πέμπτη, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε ότι η οικονομία του μπλοκ θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση εάν σταματήσουν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει μέχρι στιγμής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα