ΑΘΗΝΑ
04:38
|
20.04.2024
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της ΕΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Καθώς είμαι εδώ στην Αθήνα, είναι σημαντικό να καταστήσω ξεκάθαρο και να επαναλάβω ότι εμείς θεωρούμε απαράδεκτο για την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμφισβητείται» τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στην Αθήνα, Νίκο Δένδια.

Επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εταίρων της ΕΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στα ανατολικά σύνορα, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν μια ευκαιρία για να συζητήσει με τον Νίκο Δένδια «πολύ σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Ευρώπης και γειτόνων μας». Είναι προκλήσεις που ξεπερνάνε τα σύνορα των κρατών-μελών και της Ε.Ε. και που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της κοινής ευθύνης, της αλληλεγγύης και μέσω της συντονισμένης δράσης στο επίπεδο της ΕΕ, επεξήγησε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι προκλήσεις αυτές «μάς αναγκάζουν να επαναλάβουμε και να επιβεβαιώσουμε τις αξίες μας και τους στόχους, στους οποίους εδράζεται η ίδρυση της Ε.Ε., δηλαδή την εδραίωση της ειρήνης».

Ο κ. Κόβενι εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών για την προάσπιση και τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πραγματικά κάτι που απέχει πάρα πολύ από αυτό που επιδιώκουμε ως Ευρωπαίοι».

Εικόνα

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, ο Σάιμον Κόβενι τις χαρακτήρισε πολύ ισχυρές και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες είναι φυσικοί εταίροι. Επισημαίνοντας το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια, εξέφρασε την ικανοποίησή του και συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα αφήσουν να περάσει τόσος χρόνος μέχρι να ξαναεπισκεφτεί ένας Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών την Αθήνα. Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των επισκέψεων δεν δείχνει κακές σχέσεις, αλλά το αντίθετο, αναφερόμενος στις 4 προεδρικές επισκέψεις από την Ιρλανδία στην Ελλάδα και πολλές επισκέψεις σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών εστίασε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που συνδέονται με το Brexit, σημειώνοντας πως είναι ένας τομέας στον οποίο η συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε. ήταν κεφαλαιώδους σημασίας και ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για το «συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του για τη λεπτομέρεια του ζητήματος και τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της Ελλάδας σε όλη αυτή τη διαδικασία».

«Αυτά τα θέματα είχαν αποτελέσει θέματα ενδελεχούς διαπραγμάτευσης, καταφέραμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με συμβιβασμούς και μετά από πάρα πολλές διαπραγματεύσεις. Είχαμε μια διεθνή συνθήκη που κάλυψε όλα αυτά τα ζητήματα του Brexit. Δυστυχώς, υπονομεύεται από την απειλή υιοθέτησης εγχώριας νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό όμως θα ανοίξει και μια σειρά από προβλήματα που πιστεύουμε ότι είχαμε λύσει με αυτή τη Συμφωνία» συμπλήρωσε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα