ΑΘΗΝΑ
22:51
|
04.05.2024
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να άσκησε πίεση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς προκειμένου να εμποδιστεί η επικύρωση του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο παρουσίασε χθες Πέμπτη (16/6) τις πιέσεις που άσκησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, προκειμένου να προσπαθήσει να τον εμποδίσει να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

 «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε επανειλημμένα ότι ο αντιπρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά άσκησε δημοσίως πίεση στον Μάικ Πενς για να κάνει ακριβώς αυτό», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Πιτ Άγκιλαρ.

Η αμερικανική δημοκρατία «άντεξε στο σχέδιο Τραμπ» επειδή ο Πενς αρνήθηκε να υποκύψει στον Τραμπ, δήλωσε ο πρόεδρος Μπένι Τόμπσον.

Η επιτροπή κατηγόρησε τον Τραμπ για απόπειρα πραξικοπήματος για να παραμείνει στην εξουσία, όταν υποστηρικτές του τότε Ρεπουμπλικανού προέδρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021 σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές για τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει την επιτροπή ως «δικαστήριο καγκουρό» που σχεδιάστηκε για να αποσπάσει την προσοχή των Αμερικανών από την «καταστροφή» της διακυβέρνησης των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ είχε διατυπώσει δημόσια τον ισχυρισμό – που θεωρήθηκε ψευδής από νομικούς μελετητές και τους βοηθούς του κ. Πενς – ότι οι αντιπρόεδροι έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την πιστοποίηση των εκλογών από το Κογκρέσο.

Ο Γκρεγκ Τζέικομπ, τότε σύμβουλος του Πενς, κατέθεσε στην επιτροπή ότι «η ανασκόπηση του κειμένου, της ιστορίας και ειλικρινά της κοινής λογικής» επιβεβαίωσε ότι το αφεντικό του δεν είχε την εξουσία να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Ιδρυτές της Αμερικής στον 18ο αιώνα «να έβαζαν ποτέ ένα άτομο -ιδιαίτερα όχι ένα άτομο που είχε άμεσο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα- σε έναν ρόλο με αποφασιστικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των εκλογών».

Ο Μάικλ Λούτιγκ, πρώην συντηρητικός δικαστής και άτυπος βοηθός του Πενς, δήλωσε ότι εάν ο αντιπρόεδρος είχε ακολουθήσει τις εντολές του Τραμπ «θα είχε βυθίσει την Αμερική σε κάτι που πιστεύω ότι θα ισοδυναμούσε με επανάσταση εν μέσω συνταγματικής κρίσης στην Αμερική».

Την Πέμπτη, η επιτροπή υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών επικεντρώθηκε στην τρίτη της δημόσια ακρόαση στη συνταγματική διαδικασία με την οποία εκλέγονται οι πρόεδροι.

Στις 6 Ιανουρλιου πραγματοποιήθηκαν επεισόδια έξω από το Καπιτώλιο από οπαδούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθεια παρεμπόδισης της επίκυρωσης του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η ακρόαση άνοιξε με πλάνα διαδηλωτών στο Καπιτώλιο να φωνάζουν «κρέμασε τον Μάικ Πενς» λίγες στιγμές αφότου ο Τραμπ κάλεσε τον αναπληρωτή του σε μια ομιλία του έξω από τον Λευκό Οίκο να κάνει «το σωστό».

Σε προηγούμενες ακροάσεις, το πάνελ είπε ότι βοηθοί που ήταν μαζί με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τον άκουσαν να αντιδρά επιδοκιμαστικά – λέγοντας «του αξίζει» – αφότου είδε τηλεοπτικά πλάνα των υποστηρικτών του να φωνάζουν απειλές προς τον Πενς.

Οι νομοθέτες στο πάνελ υποστήριξαν ότι ο Τραμπ συνέχισε την εκστρατεία πίεσης – γράφοντας στο Twitter ότι ο Πενς δεν είχε το «θάρρος» να παρέμβει – ακόμη και αφού γνώριζε ότι οι ταραχοποιοί είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο.

«Ο Μάικ Πενς είπε όχι. Αντιστάθηκε στην πίεση. Ήξερε ότι ήταν παράνομο. Ήξερε ότι ήταν λάθος», δήλωσε ο Πρόεδρος Τόμσον, ένας Δημοκρατικός βουλευτής από το Μισισιπή. «Αυτό το θάρρος τον έβαλε σε τεράστιο κίνδυνο».

Ο Πενς βρισκόταν μέσα στις αίθουσες του Κογκρέσου καθώς οι ταραχοποιοί εισέβαλαν στο κτίριο, ενώ η διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων διακόπηκε βίαια. Την Τετάρτη, εμφανίστηκαν φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του σε καταφύγιο με πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, καθώς ο όχλος είχε εισβάλει στο συγκρότημα.

Όταν έπειτα από μερικές ώρες, όταν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην Ουάσινγκτον, ο Πενς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τόνισε ότι «όσοι έσπειραν ζιζάνια δεν κέρδισαν» και επικύρωσε την εκλογή Μπάιντεν.

Να σημειωθεί ότι η επίλεκτη επιτροπή έρευνας δεν μπορεί να δικάσει ή να καταδικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε είναι στην αρμοδιότητά της να του ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Αλλά ο γενικός εισαγγελέας έχει αυτή τη δυνατότητα, και δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά αυτές τις ακροάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα