ΑΘΗΝΑ
01:34
|
27.07.2024
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, κατηγόρησε τα δυτικά ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έδωσε συνέντευξη στο BBC και συγκεκριμένα στον πιο παλιό ανταποκριτή και πολιτικό αναλυτή του βρετανικού μέσου στη Μόσχα, Στιβ Ρόζενμπεργκ.  

«Δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε ο Ρώσος υπουργός. «Κηρύξαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση γιατί δεν είχαμε κανέναν άλλο τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν εγκληματική ενέργεια».

Ο Λαβρόφ επανέλαβε την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας από τον ρώσικο στρατό.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος ζήτησε από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να τοποθετηθεί πάνω σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το ουκρανικό χωριό Γιαχίντε, στην περιοχή Τσερνίχιβ, η οποία αναφέρει ότι «360 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 74 παιδιά και πέντε άτομα με αναπηρίες, αναγκάστηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μείνουν για 28 ημέρες στο υπόγειο ενός σχολείου… Δεν υπήρχαν τουαλέτες, νερό… 10 ηλικιωμένοι πέθαναν», είπε ο Ρόζενμπεργκ επικαλούμενος τα στοιχεία της έκθεσης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ τον περασμένο Μάιο.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC: «Αυτό είναι να πολεμάς ναζί;», ο Λαβρόφ απάντησε:

«Είναι πολύ κρίμα, αλλά διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, υφίστανται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να αμβλύνονται οι ψευδείς ειδήσεις, που αυτή διαδίδει».

Μάλιστα, ο Λαβρόφ τόνισε: «Η Ρωσία δεν είπε ποτέ ότι είναι άμεμπτη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι. Και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε».

Ο Σεργέι Λαβρόφ κατηγόρησε το BBC ότι δεν δεν αποκάλυψε την αλήθεια των ουκρανικών ενεργειών σε περιοχές που κατείχαν Ρώσοι αυτονομιστές από το 2014.

Στη συνέχεια της συνέντευξης, η συζήτηση εστίασε στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είναι στον επίσημο κατάλογο των μη φιλικών χωρών προς τη Ρωσία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς», υποστήριξε ο κ. Λαβρόφ, «γιατί και ο [πρωθυπουργός Μπόρις] Τζόνσον και [Λιζ] Τρας λένε ανοιχτά ότι πρέπει να νικήσουν τη Ρωσία, πρέπει να αναγκάσουν τη Ρωσία να γονατίσει. Τους απαντώ: ‘Συνεχίστε, λοιπόν, κάντε το!’»

Αναφορικά με τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «θυσιάζει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του λαού του για χάρη των πολιτικών φιλοδοξιών».

Σχετικά με τους δύο Βρετανούς που καταδικάστηκαν πρόσφατα σε θάνατο στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, ο δημοσιογράφος αντέτεινε στον Ρώσο υπουργό ότι «στα μάτια της Δύσης, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη μοίρα τους», με τον Λαβρόφ να εξανίσταται λέγοντας:

«Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα μάτια της Δύσης. Με ενδιαφέρει μόνο το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μισθοφόροι δεν αναγνωρίζονται ως μαχητές».

Ο Λαβρόφ συνέχισε λέγοντας ότι το αν οι Βρετανοί δεν ήταν μισθοφόροι αλλά υπηρετούσαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, έγκειται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε το BBC ότι δεν αποκάλυψε την αλήθεια για το τι συνέβαινε στους αμάχους στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές, «όταν οι άμαχοι βομβαρδίζονταν από τα στρατεύματα του Κιέβου για οκτώ χρόνια».

Ο ανταποκριτής και πολιτικός αναλυτής του BBC ανέφερε στον Λαβρόφ ότι το BBC έχει πολλές φορές επικοινωνήσει με την ηγεσία στις περιοχές του Ντονμπάς ζητώντας άδεια για να κάνει επιτόπια ρεπορτάζ, αλλά η απάντηση είναι πάντα αρνητική. Πάνω σε αυτό ο Ρώσος υπουργός απάντησε ότι «δεν γνωρίζει τους λόγους που αυτό συνέβη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα