Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις χωρίς προηγούμενο που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι οι συνέπειες για τη Δύση θα είναι χειρότερες.
Η ομιλία καθυστέρησε περισσότερο από 90 λεπτά λόγω «μαζικής» κυβερνοεπίθεσης. Δεν έγινε αμέσως σαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση. Ο Ουκρανικός Στρατός Πληροφορικής, μια συλλογικότητα χάκερ, κατονόμασε το Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ως στόχο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο κανάλι του στο Telegram.
Οι αρχές του Κρεμλίνου «σταθεροποιούν την οικονομία βήμα προς βήμα» και το «οικονομικό μπλίτζκριγκ της Δύσης εναντίον της Ρωσίας δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Προκαλεί συγκρίσιμη και ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στους ιδεολόγους του», είπε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αργότερα επικαλέστηκε τον Αμερικανό συγγραφέα Μαρκ Τουέιν για να περιγράψει την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας, λέγοντας ότι «οι αναφορές για τον θάνατό μου είναι υπερβολικές».
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού χωρίς να διεξάγουν καμία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», συνέχισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρνήθηκε την ευθύνη για αυτό που, όπως είπε, ορισμένοι αποκαλούν «πληθωρισμό του Πούτιν», κατηγορώντας τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την παγκόσμια αύξηση των τιμών.
«Ζουν στο παρελθόν μόνοι τους με τις δικές τους αυταπάτες… Νομίζουν ότι… έχουν κερδίσει και έπειτα οτιδήποτε άλλο είναι αποικία, μια πίσω αυλή. Και οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε, προσθέτοντας ότι η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας έχει γίνει η «σωτηρία για τη Δύση ώστε να κατηγορήσει για όλα τα προβλήματα τη Ρωσία».
Η Ευρώπη πρόκειται να χάσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια (381,99 δισεκατομμύρια ευρώ) φέτος ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις ρωσικές εισαγωγές που έχουν τροφοδοτήσει αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, χωρίς να εξηγήσει σε τι αναφερόταν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει πλήρως την κυριαρχία της και τα μέλη της ελίτ της χορεύουν με το ρυθμό κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον πληθυσμό τους. Τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αγνοούνται εντελώς και παραμερίζονται», συνέχισε.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε πως «Έχοντας κυρήξει τη νίκη στον Ψυχρό Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη γη, ανθρώπους που δεν έχουν ευθύνες, μόνο συμφέροντα. Έχουν κηρύξει αυτά τα συμφέροντα ιερά. Τώρα η κυκλοφορία είναι προς μία μόνο κατεύθυνση, που κάνει τον κόσμο ασταθή».
Έκανε έκκληση στους Ρώσους μεγιστάνες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας ενόψει των περιορισμών, λέγοντάς τους ότι «υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο σπίτι» και ότι θα πρέπει να εξετάσουν την κληρονομιά τους στις μελλοντικές γενιές.
Λίγοι ξένοι παρευρίσκονται στο εμβληματικό οικονομικό φόρουμ του Κρεμλίνου, το οποίο συνήθως προσελκύει παγκόσμιους ηγέτες και στελέχη από παγκόσμιες εταιρείες, εν μέσω μιας διεθνούς αντίδρασης για τον πόλεμο. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική της συρρίκνωση εδώ και χρόνια εν μέσω των κυρώσεων και της φυγής ξένων επενδυτών.
Η κυβέρνηση απάντησε επιδιώκοντας να ενισχύσει την οικονομική αυτάρκεια για να αντικαταστήσει την απώλεια πρόσβασης της χώρας σε βασικές δυτικές τεχνολογίες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.
Σε μια συζήτηση όπου αποφεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναφορές στον πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ρωτήθηκε σχετικά με ένα κουτί χυμού που δεν είχε τον συνήθη χρωματισμό του, επειδή οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε έλλειψη μελανιού στη Ρωσία.
«Τι είναι πιο σημαντικό για εμάς – να είμαστε ανεξάρτητοι ή να έχουμε συσκευασίες σήμερα;» απάντησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι δεν είναι δύσκολο για τη Ρωσία να βρει τελικά νέους προμηθευτές τέτοιων αγαθών. «Μόνο κυρίαρχες χώρες μπορούν να βασίζονται σε ένα κυρίαρχο μέλλον», συνέχισε.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επιστρέψουν τελικά στη ρωσική αγορά και «θα χαρούν να εργαστούν εδώ», κατέληξε. «Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με σεβασμό».