ΑΘΗΝΑ
19:43
|
04.07.2024
«Οι χειρότεροι φόβοι μας γύρω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι οικονομολόγοι της Bank of America Securities (BofAS), τμήματος της Τράπεζας της Αμερικής, βλέπουν περίπου 40 τοις εκατό πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα υψηλός.

Αναμένουν ότι η ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί σχεδόν στο μηδέν έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους «καθώς η καθυστερημένη επίδραση των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών παγώνει την οικονομία», ενώ βλέπουν μόνο μια «μέτρια» ανάκαμψη στην ανάπτυξη το 2024, σύμφωνα με έκθεση έρευνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Οι χειρότεροι φόβοι μας γύρω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί: έπεσαν πολύ πίσω από την καμπύλη και τώρα παίζουν ένα επικίνδυνο ισοφάρισης», έγραψε ο Ίθαν Χάριςμ, παγκόσμιος οικονομολόγος στην BofAS, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε «πάνω από 4 τοις εκατό».

Οι οικονομολόγοι της Bank of America Securities θεωρούν χαμηλό τον κίνδυνο ύφεσης για φέτος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα για να ανακόψει την έκρηξη του πληθωρισμού. Η κίνηση αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος μεταξύ 1,5 τοις εκατό και 1,75 τοις εκατό.

Επίσης, οι οικονομολόγοι της BofA Global μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενοι τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdown που σχετίζονται με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Τώρα αναμένουν παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 3,2 τοις εκατό αντί για το προβλεπόμενο 4,3 τοις εκατό μέχρι το 2022.

Βλέπουν περαιτέρω κινδύνους για την ανάπτυξη το 2022 εάν συνεχιστούν τα αυστηρά lockdown στην Κίνα και για την ανάπτυξη του 2023 εάν η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών διολισθήσει σε ύφεση.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας «έχει ήδη εκτοξεύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο, κάτι που με τη σειρά του έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες σε μια πιο επιθετική στάση», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Τη Δευτέρα, ο Οικονομικός Διευθυντής της Bank of America Corp, Άλαστερ Μπόρθγουικ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σημάδι ύφεσης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, το οποίο παραμένει σε υγιή τροχιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πτώση του πετρελαίου λόγω στοιχείων που δείχνουν οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ

Σούπερ Μάρκετ: Μείωση 1,92% στις τιμές προϊόντων από τον Ιούνιο του 2023 στο 2024

Το Bitcoin πέφτει κάτω από τα $59.000, μειώνοντας την αξία του κατά 4%

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO- Επίσημα νέο μέλος η Λευκορωσία (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα