Τον τερματισμό των συμφωνιών συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά τη λήξη τους, το 2024, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του CERN .
Το διοικητικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού κέντρου φυσικών και πυρηνικών μελετών CERN σχεδόν προεξοφλώντας (!) πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια ανακοίνωσε πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ώστε το Συμβούλιο να είναι «έτοιμο να λάβει νέες αποφάσεις υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης στην Ουκρανία».
Παρόλα αυτά η Φάμπιολα Τζανότι, επικεφαλής του CERN, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιστημονική συνεργασία εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στο μέλλον.
Η πρωτοφανής απόφαση του CERN έρχεται σαφώς σε αντίθεση με τον αρχικό σκοπό της ίδρυσής του, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν υποτίθεται «να ενώσει τα έθνη και τους λαούς με την ειρηνική επιστημονική έρευνα».
Τον Μάρτιο, οι 23 χώρες μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεοτέρας» το καθεστώς παρατηρητή που είχε δοθεί στη Ρωσία για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ανεστάλη επίσης η συμμετοχή των επιστημόνων του CERN σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές και τα ινστιτούτα που βρίσκονται στη Ρωσία και τη Λευκορωσία και αντιστρόφως. Ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που θα διοργάνωνε το CERN με αυτούς τους οργανισμούς.
Οι συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφει το CERN με διάφορες χώρες είναι συνήθως πενταετούς διάρκειας και είθισται να ανανεώνονται για άλλα πέντε χρόνια. Η συμφωνία με τη Λευκορωσία λήγει τον Ιούνιο του 2024 και εκείνη με τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.