ΑΘΗΝΑ
18:02
|
07.11.2024
Η δήλωση του προέδρου της χώρας ακολούθησε την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κόσμος πρέπει να δώσει στο Ιράν το δικαίωμα να μην εμπιστεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των ασυνεπών πράξεών τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι.

«Από τη μία πλευρά, οι Αμερικανοί στέλνουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν, αλλά από την άλλη προσθέτουν στις κυρώσεις. Ο κόσμος πρέπει να μας δώσει το δικαίωμα να μην τους εμπιστευόμαστε», δήλωσε σήμερα στην Τεχεράνη.

Η δήλωση του Εμπραχίμ Ραΐσι ακολούθησε την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων από την κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη. Οι κυρώσεις αφορούν παραγωγούς πετροχημικών στο Ιράν καθώς και ένα δίκτυο εταιρειών με έδρα την Κίνα, την Ινδία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω αυτού που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περιέγραψε ως διευκόλυνση της εξαγωγής του πετρελαίου του Ιράν.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα αποσκοπούν στη συσσώρευση πιέσεων στο Ιράν εν μέσω τελματωμένων διαπραγματεύσεων με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν τον δρόμο της ουσιαστικής διπλωματίας για να επιτύχουν μια αμοιβαία επιστροφή στη συμμόρφωση με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης», υποστήριξε ο Μπράιαν Νέλσον, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις κυρώσεις για να περιορίσουμε τις εξαγωγές πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν», πρόσθεσε ο Νέλσον, λέγοντας πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκθέτουν τα δίκτυα που χρησιμοποιεί το Ιράν για να αποκρύψει τις δραστηριότητες αποφυγής των κυρώσεων».

Επιχειρήσεις, ιδιώτες και άλλες οντότητες που στοχοποιούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και γενικά απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

Από τον Απρίλιο του περασμένου έτους διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στην αυστριακή πρωτεύουσα της Βιέννης για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, η οποία εγκαταλείφθηκε από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάιο του 2018.

Αποχωρώντας από τη συμφωνία, ο Τραμπ εισήγαγε αυτό που αποκάλεσε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» ώστε να γονατίσει το Ιράν. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η πολιτική έχει αποτύχει τραγικά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφωνεί, ωστόσο δεν έχει λάβει κανένα απτό βήμα για να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για κατάργηση της πολιτικής.

Τους τελευταίους μήνες, το Ιράν ανέφερε την αναποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον ως τον λόγο πίσω από την αναβολή των συνομιλιών, καθώς ορισμένα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα, από την άρση όλων των κυρώσεων μετά το JCPOA έως την παροχή εγγυήσεων από την αμερικανική πλευρά ότι δεν θα εγκαταλείψουν ξανά τη συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολλαπλασιασμός του ουκρανικού μοντέλου στην Ανατολική Ευρώπη

Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία αναφέρει η WSJ-Πώς αντιδρούν στο ρεπορτάζ Ουκρανοί και Ρώσοι

Μητσοτάκης: Ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια

Η Ουκρανία βασικός παράγοντας της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα