ΑΘΗΝΑ
11:38
|
22.11.2024
Ο Κιάου Μιν Γου και ο Φίο Ζέγια Θάου θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι από το 1988 που θα εκτελεστούν δικαστικά στη Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύζυγος του φιλοδημοκρατικού στελέχους Κιάου Μιν Γου, που καταδικάστηκε σε εκτέλεση με εντολή των κυβερνώντων στρατηγών της Μιανμάρ, λέει ότι εάν ο σύζυγός της πεθάνει θα πάρει μαζί του τις πεποιθήσεις που είχε σε όλη του τη ζωή πολεμώντας τη δικτατορία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ο Κιάου Μιν Γου, πιο γνωστός ως Τζίμι, και ο πρώην βουλευτής και καλλιτέχνης της hip-hop Φίο Ζέγια Θάου πρόκειται να είναι οι πρώτοι άνθρωποι από το 1988 που θα εκτελεστούν δικαστικά στη Μιανμάρ.

Καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Ιανουάριο για προδοσία και τρομοκρατία σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, κατηγορούμενοι ότι βοήθησαν πολιτοφυλακές να πολεμήσουν τον στρατό που κατέλαβε την εξουσία πέρυσι και εξαπέλυσε μια αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του.

Ο στρατός δεν έχει πει πότε θα απαγχονισθούν, αλλά υπάρχουν εικασίες στη Μιανμάρ ότι οι εκτελέσεις επίκεινται.

Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις έχουν καταδικαστεί έντονα στο εξωτερικό και δύο ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών τις χαρακτήρισαν «κακή προσπάθεια ενστάλαξης φόβου» στον λαό.

Η σύζυγος του Κιάου Μιν Γου, Νίλαρ Θέιν, είπε ότι ο σύζυγός της, πολιτικός κρατούμενος για 18 χρόνια υπό την τελευταία στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ, έγινε παράδειγμα επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους απαγωγείς του.

“Δεν θα αντάλλαζε ποτέ τις πολιτικές του πεποιθήσεις με τίποτα. Θα συνεχίσει να τηρεί τις πεποιθήσεις του”, είπε τηλεφωνικά στο Reuters ο Νιλάρ Τέιν, ο οποίος κρύβεται.

«Ο Κο Τζίμι θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές μας».

Ο Κιάου Μιν Γου, 53 ετών, και ο Φίο Ζέγια Θάου, ένας 41χρονος σύμμαχος της ανατραπέντος ηγέτη της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, έχασαν την έφεσή τους νωρίτερα αυτό το μήνα.

Δεν είναι σαφές πώς υποστήριξαν στη δίκη τους, ούτε το μέγεθος της υποτιθέμενης εμπλοκής τους στο αντιστασιακό κίνημα, το οποίο διεξάγει αυτό που αποκαλεί «λαϊκό αμυντικό πόλεμο» ενάντια στη χούντα.

Ερωτηθείσα εάν εμπλέκεται ο Κιάου Μιν Γου, η σύζυγός του είπε ότι δεν θα αναγνώριζε την απεικόνιση του από τον στρατό, αλλά είπε ότι ολόκληρη η χώρα ενεπλάκη σε μια εξέγερση, ενάντια στις «τρομοκρατικές ενέργειες» των στρατηγών.

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ»

Αρκετές ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, και οργανώσεις για τα δικαιώματα επέκριναν σφοδρά τις προγραμματισμένες εκτελέσεις.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι αυτές οι θανατικές ποινές επιβάλλονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής δολοφονίας αμάχων σχεδόν καθημερινά στην εκτεταμένη και συστηματική επίθεση κατά του λαού της Μιανμάρ», δήλωσε ο Τομ Άντριους, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ, και ο Μόρις Τίντμπολ-Μπίνζ, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι έχει τεκμηριώσει 114 άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο στη Μιανμάρ από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, σε αυτό που αποκάλεσε μυστικά δικαστήρια με «αστραπιαίες καταδίκες» που στόχευαν να καταπνίξουν τη διαφωνία.

Ο Πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), κάλεσε με επιστολή του αυτόν τον μήνα στον ηγέτη της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να μην πραγματοποιήσει τις εκτελέσεις, μεταδίδοντας βαθιά ανησυχία στους γείτονες της Μιανμάρ.

Η χούντα έχει σηματοδοτήσει ότι δεν θα υποχωρήσει και χαρακτήρισε τη δυτική κριτική “απερίσκεπτη και παρεμβατική”.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπός του είπε ότι η ποινή ήταν κατάλληλη.

«Χρειάζονται οι απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν τις απαιτούμενες στιγμές», είπε ο Ζάου Μιν Τουν σε συνέντευξη Τύπου.

Η σύζυγος του Φίο Ζέγια Θάου είπε ότι οι δύο άνδρες έγιναν στόχος λόγω της θέσης τους σε ένα κίνημα νεολαίας που πραγματοποίησε μήνες διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος πέρυσι. Είπε ότι η απόφαση για επανέναρξη των εκτελέσεων θα αποτελέσει τεστ διεθνούς υποστήριξης για την αντιπολίτευση και έκανε έκκληση για ξένη παρέμβαση.

«Η χούντα προσπαθεί να σκοτώσει την επανάσταση», είπε ο Θάζιν Νιούντ Άουνγκ τηλεφωνικά στο Reuters από άγνωστη τοποθεσία.

“Πολεμήσαμε αυτήν την επανάσταση με τη νοοτροπία ότι δεν έχουμε τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό μας. Τώρα, έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε αν έχουμε τον κόσμο μαζί μας ή όχι”, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα