ΑΘΗΝΑ
12:16
|
06.05.2024
«Σε αχαρτογράφητο μονοπάτι» η χώρα σύμφωνα με αναλυτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ψηφοφόροι στην Κολομβία κατευθύνονται σήμερα στις κάλπες σε ιστορικές προεδρικές εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νίκη της αριστεράς για πρώτη φορά στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο Γουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης και δήμαρχος της Μπογκοτά, θα αντιμετωπίσει τον Ροντόλφο Ερνάντεζ, έναν λαϊκιστή μεγιστάνα και πρώην δήμαρχο της πόλης Μπουκαραμάνγκα, σε μια αναμέτρηση όπου και οι δύο υποψήφιοι έχουν αυτοχαρακτηριστεί ως πολιτικά αουτσάιντερ.

Κατά την προεκλογική περίοδο, κάθε υποψήφιος κατηγόρησε τον άλλον για διαφθορά. Ο Ερνάντεζ – ο οποίος βρίσκεται υπό έρευνα για δωροδοκία – αρνήθηκε να συζητήσει με τον Πέτρο και μετακόμισε για λίγο στο Μαϊάμι αφού ισχυρίστηκε ότι η ζωή του κινδύνευε.

Ο Ερνάντεζ συγκλόνισε την Κολομβία όταν έφτασε στον δεύτερο γύρο της Κυριακής, αφού έδιωξε αρκετούς πολιτικούς καριέρας από την κούρσα στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας την 29η Μαΐου.

Ο Πέτρο πήρε τότε τις περισσότερες ψήφους, περίπου 8,5 εκατομμύρια, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει αρκετές για να περάσει το όριο του 50 τοις εκατό που απαιτείται για την οριστική νίκη. 

«Είμαστε ένα βήμα μακριά από την επίτευξη της πραγματικής αλλαγής που περιμέναμε όλη μας τη ζωή. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες, μόνο βεβαιότητες. Ας γράψουμε ιστορία», είπε ο Πέτρο σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη.

«Εσείς αποφασίζετε: ψηφίστε για όσους έχουν ενσωματωθεί στην εξουσία για περισσότερα από 30 χρόνια ή για κάποιον που έχει εργαστεί για την οικογένειά του», έγραψε στο Twitter ο Ερνάντεζ, ο οποίος απέφυγε τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις και βασίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ιδιαίτερα στο TikTok – για να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους.

Όποιος υποψήφιος και να νικήσει, θα γραφτεί ιστορία, καθώς σε κάθε περίπτωση ο επόμενος αντιπρόεδρος της Κολομβίας θα είναι μια μαύρη γυναίκα. Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Πέτρο, Φράνσια Μάρκεζ, είναι μια ακτιβίστρια που κέρδισε το διάσημο περιβαλλοντικό βραβείο Goldman. Η υποψήφια αντιπρόεδρος του Ερνάντεζ είναι η Μαρελέν Καστίγιο, μια ελάχιστα γνωστή πανεπιστημιακή διευθύντρια και συντηρητική καθολική.

«Ένα από τα πράγματα που κάνουν αυτές τις εκλογές να ξεχωρίζουν είναι ότι απομακρύνουν τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που ασκούν την εξουσία στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Σέρτζιο Γκουζμάν, αναλυτής που διευθύνει την εταιρεία συμβούλων Colombia Risk Analysis. «Είναι μια έντονη αναχώρηση από εκεί που βρισκόταν η χώρα και οδηγεί σε ένα αχαρτογράφητο μονοπάτι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα