ΑΘΗΝΑ
14:22
|
16.11.2024
Επτά στους 10 οικονομολόγους πανεπιστημίων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει σε ύφεση. Ο Πρόεδρος, για κάποιον άγνωστο λόγο, αισιοδοξεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Τζο Μπάιντεν είναι ένας πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Όχι μόνο γιατί διεκδίκησε και πήρε την προεδρία των ΗΠΑ το 2020 όταν ήταν ήδη 78 χρονών. Ούτε γιατί τολμά να κάνει ποδήλατο ενώ είναι ικανός να πέσει ακόμη και σε στάση ακινησίας έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Είναι αισιόδοξος γιατί ενώ έχει απέναντί του επτά στους 10 οικονομολόγους πανεπιστημίων των ΗΠΑ που εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει ήδη προς την ύφεση, αυτός απορρίπτει την πρόβλεψή τους με ένα αστραφτερό χαμόγελο και ένα-δύο επιχειρήματα «καφενείου» του τύπου: «περιμένετε να δούμε ποιος έχει τελικά δίκαιο»…

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να κινδυνεύει με νέα ύφεση

Μολονότι εμείς (με την αβίαστη ετοιμότητα και υπομονή του βρεγμένου που δε φοβάται τη βροχή) μπορούμε να περιμένουμε να δούμε ποιος θα έχει τελικά δίκαιο, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μάλλον δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Οι κάλπες των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοέμβρη πλησιάζουν και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάψουν τις ελπίδες αρκετών «Δημοκρατικών» υποψηφίων για εκλογή, μιας που μέσα στην πρώτη διετία Μπάιντεν, οι περισσότεροι τσουρουφλίστηκαν από τις πολιτικές του Προέδρου και τη ριψοκίνδυνη επιλογή του να συνεχίσει να συμπεριφέρεται σαν χωροφύλακας του πλανήτη. Η επιλογή του Προέδρου Μπάιντεν «να τιμωρήσει» τη Ρωσία με σκληρές κυρώσεις για την απόφασή της να εισβάλλει στην Ουκρανία δείχνει να προκαλεί εξίσου δυσμενείς (αν όχι δυσμενέστερες) επιπτώσεις για ένα μεγάλο μέρος της λεγόμενης «Δύσης» και φυσικά για τις ΗΠΑ…

Οι συνηθισμένοι στα φθηνά καύσιμα Αμερικανοί (όχι από επιπολαιότητα αλλά από ανάγκη λόγω έλλειψης αποτελεσματικού και προσιτού δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών) γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι κυρώσεις του προέδρου Μπάιντεν στη Ρωσία «φούντωσαν» τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου (που είχαν ήδη αρχίσει να «τσιμπάνε» μετά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της πανδημίας).

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι γνωρίζουν, επίσης, καλά τι πάει να πει πληθωρισμός που «εξανεμίζει» μισθούς και τις συντάξεις. Ιδιαίτερα όταν ο πληθωρισμός, μόλις τον περασμένο Μάιο, έτρεχε με την φόρα του 8,6% δίχως καλά-καλά να έχει προλάβει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ να ανεβάσει τα επιτόκια κατά 0,75% σε μία μόνη συνεδρίαση (στις 15/6).

Στην 30λεπτη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν από το «Οβάλ Γραφείο» στο πρακτορείο ΑΡ στις 16/6 εμφανίστηκε (σχεδόν ανεξήγητα) αισιόδοξος και ελάχιστα πειστικός.

Όταν τον ρώτησαν εάν έρχεται ύφεση, αυτός τους απάντησε δίχως να κάνει τον κόπο να στηρίξει τη θέση του με ένα έστω υποτυπώδες επιχείρημα:

«Πρώτα από όλα, δεν είναι αναπόφευκτη. Δεύτερον είμαστε στην ισχυρότερη θέση από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο ώστε να ξεπεράσουμε αυτό τον πληθωρισμό».

Το ΑΡ ενέδωσε στον πειρασμό και ρώτησε εάν τελικά κάποιες από τις βασικές αιτίες του πληθωρισμού οφείλονται στους χειρισμούς της κυβέρνησής του, όπως, π.χ. οι κυρώσεις που άσκησε σε βάρος της Ρωσίας.

«Εάν είναι δικό μου σφάλμα, τότε γιατί αντιμετωπίζει την ίδια περίπτωση και κάθε άλλη μεγάλη βιομηχανική χώρα όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος;» είπε, «ξεχνώντας» πως τις ίδιες κυρώσεις πιέστηκαν ή παροτρύνθηκαν να ασκήσουν έναντι της Ρωσίας δεκάδες άλλες «δυτικές» χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν προσπάθησε να γυρίσει την κουβέντα εκεί όπου τον βόλευε: στην μείωση της ανεργίας, η οποία αντικειμενικά θα έπεφτε, είτε ήταν πρόεδρος ο ίδιος, είτε κάποιος άλλος, εάν σκεφθεί κανείς τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών που απολύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και μετά την άρση των αποκλεισμών αρκετοί επέστρεψαν στις δουλειές τους.Παρόλα αυτά ο Μπάιντεν επιχείρησε, με μία δόση υπερβολικής αυταρέσκειας, να δώσει στον εαυτό του τα εύσημα  για το γεγονός πως η ανεργία έφθασε στο 3,6% με το… «αφοπλιστικό» επιχείρημα πως «είμαστε στην καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο».

Αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως «βλέπει» ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας για  το 2020 | Fortunegreece.com

Ικανός Πρόεδρος για δύο στους 10 Αμερικανούς

Σε κάθε περίπτωση, την αισιοδοξία Μπάιντεν ούτε την αντιλαμβάνονται, ούτε τη συμμερίζονται πολλοί Αμερικανοί.

Μόλις δύο στους 10 ενήλικους Αμερικανούς θεωρεί πως με εκείνον πρόεδρο η χώρα και η οικονομία της έχει πάρει τη «σωστή κατεύθυνση» (δημοσκόπηση Μαΐου που διενεργήθηκε για Associated Press-NORC Center for Public Research). Τον Απρίλιο, αυτό το πίστευαν τρεις στους 10 Αμερικανούς.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επέβαλε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ενώ ήταν σίγουρο πως θα προκαλούσαν διαταράξεις στις διεθνείς αγορές Ενέργειας και τροφίμων ο Μπάιντεν ήταν και πάλι «αφοπλιστικά» αισιόδοξος. Όπως είπε, πήρε τις αποφάσεις του «ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων περισσότερο παρά ως πολιτικός που σκέφτεται τις εκλογές» τονίζοντας:

«Είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ. (Και η απόφαση) αφορά αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα. Χωρίς πλάκα. Χωρίς πλάκα. Επομένως τι γίνεται; Τι γίνεται εάν η ισχυρότερη δύναμη στο ΝΑΤΟ, η οργανωτική δομή που εμείς φτιάχνουμε, το βάλει στα πόδια μπροστά στην ρωσική επίθεση;»

Εννοείται ότι μπροστά σε αυτό το ρητορικό ερώτημα ο Μπάιντεν «ζωγράφησε» την εικόνα μίας «Ευρώπης στο χάος» σε περίπτωση «που η ανεμπόδιστη Ρωσία συνέχιζε να κινείται ολοένα και πιο βαθιά στην ήπειρο και η Κίνα ενθαρρυνθεί και καταλάβει την Ταϊβάν και η Βόρεια Κορέα γίνει ακόμη πιο επιθετική με τις φιλοδοξίες απόκτησης πυρηνικών όπλων»…

Μετά ο Μπάιντεν πέταξε το «μπαλάκι» στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν επωφεληθεί σημαντικά από τις υψηλότερες διεθνείς τιμές Ενέργειας επειδή δεν αυξάνουν την παραγωγή όσο θα ήθελε ώστε να μειωθούν οι τιμές. Τις κάλεσε να σκεφθούν «τον κόσμο» και όχι μόνον τους επενδυτές.«Μην επιβραβεύετε μόνον τους εαυτούς σας» είπε ο Μπάιντεν «ξεχνώντας» για μία στιγμή πως απευθύνεται στους κεφαλαιοκράτες της… λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς».

Γιατί «φουσκώνει» ο πληθωρισμός;

Όμως την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αντίπαλοί του είχαν διαφορετική άποψη για τις βασικές αιτίες που «φουντώνουν» τον πληθωρισμό επικεντρώνοντας τα «βέλη» τους στο λεγόμενο «πακέτο ανακούφισης» από τις επιπτώσεις της πανδημίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε πέρσι και κατά τους Ρεπουμπλικάνους πυροδότησε σπιράλ ακρίβειας. Όμως και από αυτό ακόμη το πακέτο των 1,9 τρις δολαρίων οι περισσότεροι Αμερικανοί πήραν ψίχουλα. Και αυτό διότι (όπως συνέβη και με τα προηγούμενα πακέτα «βοήθειας» στη διάρκεια της πανδημίας) τα περισσότερα χρήματα εξασφάλισαν (υπό το πρόσχημα «βελτίωσης» υποδομών) πανίσχυρες εταιρίες που έχουν προσβάσεις σε όλα τα επίπεδα εξουσίας στις ΗΠΑ…

ΗΠΑ: Επιμένει ψηλά ο πληθωρισμός, στο 8,2% για τον Απρίλιο

Απέναντι στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων πως ο πληθωρισμός φούσκωσε και από το πακέτο των 1,9 τρις δολαρίων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αντέταξε ένα «δεν ισχύει» αποφεύγοντας να εξηγήσει γιατί. Ωστόσο το επόμενο λεπτό κάλεσε τους Αμερικανούς να μην πιστεύουν τις «Κασσάνδρες»  λέγοντας: «Ας είστε υπομονετικοί. Μην πιστεύετε τις προειδοποιήσεις. Ας πούμε, ας περιμένουμε να δούμε ποιος είναι σωστός».

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Όσο περιμένουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι να δουν ποιος έχει δίκαιο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι άοκνα προειδοποιούν για την ύφεση που έρχεται. Την προεξοφλούν ως βέβαιη αμφιβάλλοντας μόνο για το βάθος και την έκταση που θα έχει επισημαίνοντας πως εκτός των άλλων οι παρούσες γεωπολιτικές εντάσεις και το ενεργειακό κόστος θα διατηρήσουν αυξημένο τον πληθωρισμό τουλάχιστον ως το τέλος του 2023.

Στο μεταξύ τα «καμπανάκια» για την αμερικανική οικονομία χτυπούν το ένα μετά το άλλο.

  • Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4%, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών ανέμεναν αύξηση κατά 1%.
  • Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ανήλθε στα 113 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 βρισκόταν στα επίπεδα των 87 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα, μείωσε από μόνο του το ΑΕΠ, κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. 
  • Οι δαπάνες των νοικοκυριών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό παρουσίασαν άνοδο κατά 2,7%, έναντι αύξησης 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεις σημείωσαν άλμα 15,3%

Όμως και αυτά ακόμη τα στοιχεία εάν αγνοούσε κάποιος, δε θα μπορούσε να προσπεράσει έτσι απλά την προειδοποίηση που απηύθυνε στις αρχές Ιουνίου ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της J.P. Morgan που δήλωσε πως έβλεπε «μεγάλα σύννεφα θύελλας» στον οικονομικό ορίζοντα, μολονότι αυτά δεν είχαν, ακόμη, αποκτήσει χαρακτηριστικά τυφώνα.  Εντούτοις, λίγες μέρες μετά, ο Ντάιμον εμφανίστηκε ακόμη πιο απαισιόδοξος λέγοντας με σκοτεινό ύφος μετεωρολόγου που προβλέπει θεομηνία :

«Ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στο βάθος του δρόμου και έρχεται προς το μέρος μας!».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τραμπ επιταχύνει τη λύση Ντράγκι κατά του «αργού θανάτου» της Ε.Ε.

H εκλογή Τραμπ αναγκάζει τους «27» να επισπεύσουν τις κινήσεις αφύπνισης από τον «δογματικό ύπνο» της πλήρους υποταγής της οικονομίας τους στις αμερικανικές στρατηγικές πρωτοβουλίες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σαμαράς: Καραμανλής για Πρόεδρος Δημοκρατία-Ζητά παραίτηση Γεραπετρίτη

51η επέτειος Πολυτεχνείου: Κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

UFO σε πυρηνικές εγκαταστάσεις; Το Πεντάγωνο λέει πρόκειται απλά για drones

Η Μονή Εσφιγμένου προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά του ελληνικού κράτους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα