ΑΘΗΝΑ
07:29
|
06.05.2024
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Γιαίρ Λαπίντ από βδομάδα. Η 25η Οκτώβρη είναι η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόψε άνοιξε ο δρόμος για νέες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ καθώς διαλύθηκε η οκτακομματική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ.

Ο Μπένετ αποσύρεται και ο Γιαίρ Λαπίντ ορκίζεται την επόμενη βδομάδα υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τη διεξαγωγή των πέμπτων εκλογών μέσα σε περίπου 3,5 χρόνια που αναμένεται να διεξαχθούν γύρω στις 25 Οκτωβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωση των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ (που είχαν συμφωνήσει σε εκ περιτροπής πρωθυπουργία όταν αποφάσισαν την κυβερνητική συνεργασία τους) τονίζεται πως θα φέρουν στη βουλή νομοσχέδιο για διάλυση της Κνέσετ (βουλής) το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα.

Το διάγγελμα Μπένετ και οι δηλώσεις Λαπίντ

«Πήραμε μία δύσκολη απόφαση» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο απερχόμενος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας την κυβέρνησή του «καλή». Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «έσωσε το Ισραήλ από μία παρατεταμένη πολιτική κρίση, βελτίωσε την ασφάλεια της χώρας και το πολιτικό κλίμα, εμπόδισε μία νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και τόνωσε την εθνική αξιοπρέπεια».

«Πριν έναν χρόνο σχηματίσαμε κυβέρνηση που τότε φαινόταν αδύνατο αλλά σταμάτησε την παράλυση ηγεσίας» πρόσθεσε ο Μπένετ.

Prime Minister Naftali Bennett speaks at a press conference at the Knesset in Jerusalem on June 20, 2022. (Yonatan Sindel/ FLASH90)

Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση ελήφθη «για το καλό της χώρας» και πως αντιλήφθηκε μετά από πολλές συζητήσεις ότι εάν η Κνέσετ δεν διαλυθεί σε 10 μέρες, «θα γινόταν σοβαρή βλάβη στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως είχε μετατρέψει την ασφάλεια της χώρας σε «πολιτικό πιόνι» και διαβεβαίωσε πως ο ίδιος αρνείται να βλάψει την ασφάλεια της χώρας «έστω και μία μέρα».

Ο Γιαίρ Λαπίντ που από υπουργός Εξωτερικών θα γίνει πρωθυπουργός την επόμενη βδομάδα ευχαρίστησε τον Μπένετ για την «υπευθυνότητα» που έδειξε και για το γεγονός πως «έθεσε τα συμφέροντα της χώρας πρώτα αντί το προσωπικό του συμφέρον».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου  που έδωσαν αργότερα στην Κνέσετ ο Λαπίντ ευχαρίστησε τον Μπένετ για την «φιλία του».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Λαπίντ θα υποδεχθεί κανονικά ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ όταν θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας από τις 13 ως τις 16 Ιουλίου.

Το παρασκήνιο

Πηγές προσκείμενες στην υπό διάλυση κυβέρνηση ανέφεραν πως οι Ναφτάλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ προσπάθησαν να δείξουν πως έχουν εκείνοι τον έλεγχο και την επιλογή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και όχι ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου που ζητούσε μετ’ επιτάσεως όλο αυτό το διάστημα εκλογές.

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς πάντως φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με στενούς συμβούλους που μίλησαν σε ισραηλινά ΜΜΕ, δήλωσε πως «είναι κρίμα να συρθεί η χώρα στις εκλογές» προσθέτοντας πως δεν το λέει για να κριτικάρει την απόφαση διάλυσης της κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε ωστόσο πως μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να λειτουργεί» όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ πριν λίγες μέρες είχε κλείσει μόλις τον πρώτο χρόνο στην εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα