ΑΘΗΝΑ
22:00
|
21.05.2024
Οι κινεζικές πετρελαϊκές εκμεταλλεύτηκαν τις εκπτώσεις έως και 30% που ακολούθησαν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 55 τοις εκατό σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο και εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο προμηθευτή της Κίνας, καθώς τα διυλιστήρια εκμεταλλεύτηκαν τις μειωμένες τιμές εν μέσω κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που αντλούνται μέσω του αγωγού ανατολικής Σιβηρίας – Ειρηνικού ωκεανού (ESPO) και των θαλάσσιων αποστολών, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η κινεζική γενική διοίκηση τελωνείων.

Οι αποστολές ισοδυναμούν με σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και έχουν αυξηθεί κατά 25 τοις εκατό από 1,59 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού διύλισης Sinopec και της κρατικής Zhenhua Oil, αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, εκμεταλλευόμενες τις σημαντικές εκπτώσεις που ακολούθησαν την αποχώρηση των μεγάλων δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών και εμπορικών οίκων λόγω των κυρώσεων.

Οι εκπτώσεις έως και 30 τοις εκατό βοήθησαν τη Ρωσία να κρατήσει τα ταμεία της γεμάτα παρά τις κυρώσεις από τη Δύση που έχουν σχεδιαστεί για να ακρωτηριάσουν την οικονομία της χώρας. Το Κρεμλίνο εισέπραξε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια (19,02 δισεκατομμύρια ευρώ) από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο.

Η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 60 τοις εκατό τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι αγορές της Κίνας αποτελούν επίσης μέρος της προσεκτικής τοποθέτησης του Πεκίνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ενώ αρχικά το Πεκίνο απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για τον πόλεμο, επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως «οικονομική τρομοκρατία» και «οικονομική οπλοποίηση» και έχει επίσης ασκήσει κριτική στην πώληση όπλων στο Κίεβο από εξωτερικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα, με τους όγκους των προμηθειών τον Μάιο να αυξάνονται κατά 9 τοις εκατό σε ετήσια βάση στους 7,82 εκατομμύρια τόνους ή 1,84 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λιγότερα από τα 2,17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα του Απριλίου. Η Ρωσία ανέκτησε την πρώτη θέση μετά από 19 μήνες.

Τα τελωνειακά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξαν επίσης ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την τρίτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν, η Κίνα συνέχισε να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο. Τα επίπεδα εισαγωγών είναι περίπου ισοδύναμα με το 7 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας. Οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12 τοις εκατό τον Μάιο από το προηγούμενο έτος στα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, έναντι του μέσου όρου του 2021 που ήταν 10,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Τα στοιχεία αναφέρουν μηδενικές εισαγωγές από τη Βενεζουέλα. Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου έχουν αποφύγει τις αγορές από τα τέλη του 2019, φοβούμενες ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις δευτερεύουσες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα