ΑΘΗΝΑ
18:13
|
20.04.2024
Ο Γκουστάβο Πέτρο, ο αριστερός πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά και παλιός αντάρτης, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, σε μια ιστορική νίκη της αριστεράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια ιστορική νίκη της Αριστεράς εξελίχθηκαν οι χθεσινές προεδρικές εκλογές της Κολομβίας, όπου ο αριστερός υποψήφιος Γκουστάβο Πέτρο, παλιός αντάρτης και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, νίκησε τον δεξιό αντίπαλό του, μεγιστάνα των κατασκευών, Ροδόλφο Ερνάντεζ.

Μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα, ο Πέτρο γίνεται ο πρώτος υποψήφιος της Αριστεράς που εκλέγεται πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας.

Ο 62χρονος πολιτικός, πάλαι ποτέ διωκόμενος αντάρτης της οργάνωσης Μ-19, έλαβε 50,45% των ψήφων, έναντι 47,30% του αντιπάλου του και επονομαζόμενο Κολομβιανό Τραμπ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, με καταμετρημένο το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο. Με 11,2 εκατ. ψήφους, ο γερουσιαστής κέρδισε με διαφορά περίπου 700.000 ψήφων τον επιχειρηματία, ο οποίος πιστώθηκε την έκπληξη του πρώτου γύρου, όταν έβγαλε εκτός μάχης τον υποψήφιο της δεξιάς.

Ο Γκουστάβο Πέτρο αποκάλεσε τη νίκη του ως «νίκη του Θεού και του λαού».

«Μακάρι τόσα βάσανα να μετριαστούν από τη χαρά που σήμερα πλημμυρίζει την καρδιά της πατρίδας», έγραψε ο πρόεδρος Πέτρο στο Twitter. «Σήμερα είναι η μέρα των δρόμων και των πλατειών».

Μαζί με την ιστορική πρωτιά του Πέτρο, ακόμα μια ιστορική αλλαγή που συνοδεύει τη νίκη του αποτελεί η αντιπρόεδρός του Φράντσα Μάρκες, ανύπαντρη μητέρα και πρώην οικονόμος. Η Μάρκες θα γίνει η πρώτη Αφροκολομβιανή γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας. Η 40χρονη φτωχή χωρική ήταν από μικρή ηλικία ακτιβίστρια εναντίον των μεταλλείων χρυσού και θεωρείται πως διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εκστρατεία του Πέτρο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δεξιός υποψήφιος και μεγάλος χαμένος των Κολομβιανών εκλογών, Ροδόλφο Ερνάντεζ, αποδέχτηκε την νίκη του Γκουστάβο Πέτρο.

«Κολομβιανοί, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του. «Εύχομαι ο Δρ. Γουστάβο Πέτρο να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς», πρόσθεσε, σκυθρωπός.

Να σημειωθεί ότι ο Ερνάντεζ διεξήγαγε μια μη παραδοσιακή εκλογική καμπάνια που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων.

Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ανέφερε από την πλευρά του ότι τηλεφώνησε στον νικητή για να «τον συγχαρεί». Θα «συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 7η Αυγούστου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η ατμόσφαιρα που επικράτησε στα εκλογικά κέντρα του Πέτρο ήταν ηλεκτρική. Στη σκηνή και στα πλήθη, οι άνθρωποι χορεύουν σάλσα – απολαμβάνοντας κάθε στιγμή μιας εκλογής όπως καμία άλλη.

Σε μια χώρα που βίωσε δεκαετίες εμφύλιων συγκρούσεων, οι επικριτές του Γκουστάβο Πέτρο τόνισαν τον ρόλο του ως πρώην αντάρτη, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά του σχέδια θα σήμαιναν καταστροφή για τη χώρα. Έτσι, η προεκλογική εκστρατεία του σημαδεύτηκε από απειλές, ύβρεις, κατηγορίες κάθε λογής, παραπληροφόρηση, «αποκαλύψεις» που αποτελούσαν χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Αλλά οι υποσχέσεις του για ένταξη και αντιμετώπιση της φτώχειας είχαν απήχηση σε αυτή τη βαθιά άνιση χώρα.

Ο Πέτρο έχει δεσμευτεί για βαθιά κοινωνική και οικονομική αλλαγή κι έχει εξαγγέλλει ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, γρηγορότερη ενεργειακή μετάβαση. Καλείται να κυβερνήσει με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, καθώς η παράταξή του, η «Ιστορική Συμμαχία» (Pacto Histórico por Colombia, PHxC), είναι πρώτη δύναμη μεν, αλλά με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους να διατηρούν ισχυρή παρουσία.

Η Αρλίν Τίκνερ, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, αναφέρει ότι

«Ένα σημαντικό πρώτο βήμα που έχει ήδη γίνει από τον εκλεγμένο πρόεδρο είναι να ξεκινήσει προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας ευρείας εθνικής συμμαχίας προκειμένου να ενισχυθεί η διακυβέρνησή του».

Τέλος, μέχρι στιγμής η νίκη του Πέτρο φαίνεται να έχει την αποδοχή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στη χώρα, συνεχάρη τον Πέτρο και την Μάρκες για τη νίκη τους και αυτή την «εναλλαγή που αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Ζιλ Μπερτράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνεχάρη επίσης τον αριστερό γερουσιαστή. «Αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για απίστευτα καλά νέα από την Κολομβία έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. «Η εκλογή του σοσιαλιστή προέδρου αποδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης στο να χαράξει μια δημοφιλή πολιτική πλατφόρμα για να θεραπεύσει τις διχόνοιες του παρελθόντος και να οδηγήσει σε κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο Κόρμπιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα