Την απειλή της μαζικής απέλασης των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο Λίβανο εδώ και περίπου 11 χρόνια επέσεισε σήμερα για πρώτη φορά η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου που βρίσκεται σε παρατεταμένη και κλιμακούμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση από το φθινόπωρο του 2019.
«Ένδεκα χρόνια από τότε που άρχισε η συριακή σύγκρουση, ο Λίβανος δεν είναι πλέον σε θέση να φέρει ένα τέτοιο βάρος» είπε ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, αναφερόμενος στον πόλεμο στη γειτονική Συρία που ξέσπασε το 2011, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση στη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» να συνεργαστεί με την χώρα του για τον οργανωμένο επαναπατρισμένο των Σύρων προσφύγων.
Σε διαφορετική περίπτωση, εξήγησε, ότι ο Λίβανος «θα πάρει μια απόφαση που δεν είναι η ευκταία για τις δυτικές χώρες, δηλαδή την απέλαση των Σύρων» με «νόμιμο τρόπο».
Οι δηλώσεις του Νατζίμπ Μικάτι έγιναν στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε με αφορμή την τελετή έναρξης του «Σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης στον Λίβανο 2022-2023» που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, και έχει στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 1,5 εκατομμύριο Λιβανέζους, στον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων και σε περισσότερους από 200.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Από το 2015, βοήθεια εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει παρασχεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού. Σήμερα ο Λίβανος ζήτησε 3,2 δισεκ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της συριακής κρίσης.
Στο τέλος Μαΐου, ο Λιβανέζος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χέκτορ Χατζάρ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι ο Λίβανος δεν μπορούσε πλέον να αντέξει άλλο το κόστος της φροντίδας των Σύρων προσφύγων στο έδαφός του.
Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στον Λίβανο έχει βυθίσει στη φτώχεια το 80% του λαού, αυξάνοντας τη δημόσια δυσαρέσκεια απέναντι στη συνεχιζόμενη παρουσία των Σύρων προσφύγων.