ΑΘΗΝΑ
00:27
|
19.04.2024
Μια ισχυρή Αριστερά και μια ισχυρή Ακροδεξιά, κάνουν ζητούμενη τη λειτουργική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που χρειάζεται το κόμμα του προέδρου Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, η παράταξη του προέδρου της Γαλλίας βγήκε σοβαρά τραυματισμένη από τον χθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 246 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Πολλές σημαίνουσες μορφές της προεδρικής παράταξης γνώρισαν οδυνηρές ήττες: ο πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κριστόφ Καστανέρ…

Τρεις υπουργοί, η Αμελί ντε Μονσαλέν (Οικολογικής Μετάβασης), η Μπριζίτ Μπουργκινιόν (Υγείας) και η Ζιστίν Μπενέν (Θαλασσών και Ναυτιλίας) είχαν την ίδια τύχη και αναμένεται να αποχωρήσουν ως αποδοκιμασθείσες από τις τάξεις της κυβέρνησης, κατά την άγραφη πολιτική παράδοση στη Γαλλία.

Αριστερή και ακροδεξιά ισχυρή αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν κέρδισε το στοίχημα να επιβάλει συγκατοίκηση στον Εμανουέλ Μακρόν, με άλλα λόγια να τον αναγκάσει να τον ονομάσει νέο πρωθυπουργό, αλλά αναδεικνύεται σε μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση καθώς η συμμαχία NUPES που συσπειρώνει σοσιαλιστές, οικολόγους, κομμουνιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά, εξασφάλισε 142 έδρες.

«Η καταστροφή του προεδρικού κόμματος είναι ολοκληρωτική και δεν θα υπάρξει πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο, δήλωσε από το Παρίσι στους πανηγυρίζοντες υποστηρικτές του κόμματός του, ο 70χρονος ηγέτης της Αριστεράς.

Από τους εξέχοντες βουλευτές του NUPES, ο Αλέξις Κορμπιέρ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα σημαίνει πως το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία στα 65 έχει «βυθιστεί».

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο των 15 βουλευτών που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, κερδίζοντας τελικά 89 έδρες, δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή.

Η Μαρίν Λεπέν, που επανεξελέγη στο Πα ντε Καλέ στα βόρεια της χώρας υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει «αυστηρή» και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση.

Κυβέρνηση;

Δεδομένης αυτής, της μικρότερης σχετικής πλειοψηφίας της 5ης Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1958 και της δηλωμένης απροθυμίας όλων των κομμάτων για κυβερνητική συνεργασία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα εάν και κατά πόσον θα μπορεί ο κ. Μακρόν να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει ιδίως στις συντάξεις.

Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν «πλειοψηφίες δράσης» από «ποικίλες ευαισθησίες» επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ στη Γαλλία είναι αν και κατά ποσόν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι η χώρα.

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Ρυθμιστικός αναμένεται, όπως όλα δείχνουν να είναι ο ρόλος της παραδοσιακής δεξιάς, που κέρδισε 64 έδρες, πολύ πιο κάτω από τις 136 που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, αποτέλεσμα που θεωρείται επιτυχία, μετά τη συντριβή της υποψήφιας των Ρεπουμπλικάνων με 4,8% στις προεδρικές εκλογές

Δεδομένου ότι πρόκειται για το πλησιέστερο ιδεολογικά κόμμα στον Μακρόν, υπάρχουν πολλές εικασίες ότι θα καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία μαζί τους – φήμες που έχουν ενταθεί από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που υποστήριξε πλήρως τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο και τον συνάντησε στο το παλάτι των Ηλυσίων μετά την επανεκλογή του.

Παρόλα αυτά, ο απερχόμενος ηγέτης του κόμματος, Κρίστιαν Τζέικομπ, δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα πως το κόμμα του θα παραμείνει μέρος της αντιπολίτευσης στον Μακρόν – υπογραμμίζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα