Η απαγόρευση των γάμων ομόφυλων στην Ιαπωνία δεν παραβιάζει το σύνταγμα, αποφάνθηκε περιφερειακό δικαστήριο στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Η απόφαση έπληξε τα γκέι ζευγάρια αφού ένα άλλο περιφερειακό δικαστήριο στο Σαπόρο έκρινε το 2021 ότι η αποτυχία αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ήταν «αντισυνταγματική».
Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει τον γάμο ως γάμο μεταξύ «και των δύο φύλων».
Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στην ομάδα των G7 που δεν επιτρέπει σε άτομα του ίδιου φύλου να παντρεύονται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα του ευρύτερου κοινού είναι υπέρ του να επιτραπεί ο γάμος ομοφύλων στην Ιαπωνία.
Αρκετές περιοχές – συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο – έχουν αρχίσει να εκδίδουν πιστοποιητικά για να βοηθήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια να νοικιάσουν ακίνητα και να αποκτήσουν δικαιώματα επίσκεψης στο νοσοκομείο.
Η υπόθεση της Οσάκα κατατέθηκε από τρία ομόφυλα ζευγάρια. Η υπόθεση είναι μόλις η δεύτερη του είδους της που δικάζεται στη χώρα, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν συντηρητικές αντιλήψεις απέναντι στην ομοφυλοφιλία.
Εκτός από την απόρριψη του ισχυρισμού τους ότι το να μην μπορούν να παντρευτούν ήταν αντισυνταγματικό, το δικαστήριο απέρριψε επίσης τα αιτήματα για αποζημίωση 1 εκατομμυρίου γιεν (7.044,34 ευρώ) για κάθε ζευγάρι που υποστήριξε ότι είχε υποστεί «άδικες διακρίσεις» επειδή δεν τους επιτρεπόταν να παντρευτούν.
Το δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε αρκετή δημόσια συζήτηση σχετικά με τον γάμο ομοφύλων και ότι «ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα» που θα αναγνωρίζει τα συμφέροντα των ομόφυλων ζευγαριών.
«Από την άποψη της ατομικής αξιοπρέπειας, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της δημόσιας αναγνώρισης των ζευγαριών του ίδιου φύλου μέσω επίσημης αναγνώρισης», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.
«Η δημόσια συζήτηση σχετικά με το είδος του συστήματος που είναι κατάλληλο για αυτό δεν έχει διεξαχθεί διεξοδικά».
Οι ενάγοντες σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Το σύνταγμα της Ιαπωνίας, που θεσπίστηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ορίζει τον γάμο ως «αμοιβαία συναίνεση μεταξύ των δύο φύλων».
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να παντρεύονται, δεν μπορούν να κληρονομήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου τους και δεν έχουν γονικά δικαιώματα στα παιδιά του συντρόφου τους.
Αν και τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από ορισμένους μεμονωμένους δήμους βοηθούν τα ομόφυλα ζευγάρια να ενοικιάσουν ένα σπίτι μαζί και να έχουν δικαιώματα επίσκεψης στο νοσοκομείο, δεν τους παρέχουν τα πλήρη νόμιμα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.