ΑΘΗΝΑ
20:48
|
06.05.2024
Για τους Παλαιστίνιους η Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων ξυπνά οδυνηρές αναμνήσεις από τον βίαιο διωγμό τους πριν 74 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα δεινά των Παλαιστίνιων προσφύγων που εδώ και δεκαετίες παραμένουν μακριά από τις πατρογονικές εστίες θυμίζει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Πρεσβεία στην Αθήνα επισημαίνει πως για τους Παλαιστίνιους αυτή η ημέρα φέρνει οδυνηρές μνήμες όλων αυτών που εκδιώχθηκαν βίαια από την πατρίδα τους και παραμένουν μέχρι σήμερα «πρόσφυγες».

Καταγγέλλει την αποτυχία της Διεθνούς Κοινότητας να δράσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επιβάλει στην ισραηλινή κατοχή να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της κατά των Παλαιστινίων.

Τονίζει πως η στάση της διεθνούς κοινότητας επέφερε ως αποτέλεσμα το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων να μένει επί γενιές χωρίς λύση, 74 χρόνια μετά τη Nakba του 1948, όταν 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν βιαίως.

Photographs Tell a History of Palestinians Unmoored - The New York Times

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που παρέχουν στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τονίζει πως ο Παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα όπως όλοι οι άλλοι λαοί στον κόσμο να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στην πατρίδα τους.

«Ευχαριστούμε τη φίλη Ελληνική Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό για τη συνεχή υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας, κατοχής, προσάρτησης, εκ προθέσεως δολοφονιών, συλλήψεων και των συστηματικών πολιτικών του απαρτχάιντ και του αναγκαστικού εκτοπισμού, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα